Hamarosan „pénz áll a házhoz” – Megyénk öt települése kapott állami támo­gatást

Akt.:
Hamarosan „pénz áll a házhoz” – Megyénk öt települése kapott állami támo­gatást
© Illusztráció
Szabolcs-Szatmár-Bereg – Összesen 45 önkormányzat található abban a felsorolásban, amelyet a Magyar Közlöny 2019. január 18-án megjelent, 2019/7. száma tartalmaz a települési önkormányzatok idei feladatainak támogatásáról szóló kormányhatározatként. Ebben milliós és milliárdos nagyságrendű állami támogatás is szerepel.

A dotációt különféle fejlesztési feladatok végrehajtására kell fordítaniuk a helyhatóságoknak, így az öt megyénkbeli településnek: Nyíregyházának (1,6 milliárd forint), Mándoknak (70 millió forint), Petneházának (20 millió forint), Kemecsének (12 millió forint) és Tarpának (10 millió forint) is.

A megyeszékhely önkormányzatának a „Sóstó Gyógyfürdők fejlesztésére felvett svájcifrank-alapú hitel törlesztésének támogatására” több mint 1 milliárd 677 millió forintot ítéltek meg a döntéshozók.

Hamarosan birtokba vehetik

Petneháza önkormányzata bölcsődei eszközök beszerzésére fogja költeni a 20 millió forintos támogatást.

– Tavaly megépült az új óvoda és bölcsőde, ám ezt csak azután vehetik majd birtokba a gyerekek és a dolgozók, miután az előírásoknak meg­felelően sikerült kialakítanunk, bebútoroznunk, eszközökkel felszerelni az udvart, illetve a belső helyiségeket – válaszolt kérdésünkre Gazdag Józsefné, Petneháza polgármestere.

– A mintegy 400 milliós építkezés után „szépítke­zésre” már nem futotta a ­község kasszájából, ezért is örülünk az állami támogatásnak. Amint az időjárás lehetővé teszi, elvégeztetjük a szükséges munkálatokat, aztán jöhet az ünnepélyes szalagvágás! – újságolta a polgármester.

Cél: a munkahelyteremtés

Tarpa ingatlanvásárlásra fordítja a 10 millió forintos forrást, ezzel is elősegítve azt, hogy minél több helyi lakos tudjon érvényesülni az elsődleges, nyílt munkaerőpiacon. A település első embere, Szécsi Szabolcs elmondta: az ingatlan(ok)ban, amelye(ke)t az önkormányzat – a képviselő-testület döntésének szellemében – majd megvásárol, felújít, átalakít, helyi termékeket feldolgozó és értékesítő, legalább 6–10 dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknak szeretnének otthont adni a közeli jövőben.

PI
hirdetés