Hamis festményeket találtak az ukrán Kulturális Minisztériumban

Nyikolaj Gluscsenko: Dnyeperi távlatok
Nyikolaj Gluscsenko: Dnyeperi távlatok
Az eredeti festmények eltűntek, helyettük másolatok függnek az ukrán kulturális tárca épülete helyiségeinek falain.

A Zekralo Nyegyeli hírportáljának értesülései szerint eddig két híres festmény esetében állapították meg a szakértők, hogy néhány éve készült másolatok csupán. Nyikolaj Gluscsenko XX. századi ukrán-orosz impresszionista festő két – egy 1937-ben és egy 1951-ben készült – tájképéről van szó, amelyeket az ukrán Nemzeti Művészeti Múzeum az ezredforduló környékén adott át ideiglenes megőrzésre a minisztériumnak.

A nemrég befejeződött szakértői vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy minisztériumi helyiségek falait jelenleg „díszítő” festmények legfeljebb az elmúlt 5-10 év során készülhettek. Ezt a tényt mind a művészettörténeti, mind a vegyészeti vizsgálatok alátámasztották. Ezek után azonnal felvetődött a kérdés: vajon hová tűnhettek az összesen 32,5 millió forintnak megfelelő összegre biztosított eredeti műalkotások?

Felháborító történet

Mihajlo Kulinyak tárcavezető minapi sajtótájékoztatóján elhárította magáról a felelősséget, mondván, hogy a cserék nyilvánvalóan még az előző kormányok idejében történhettek. Jelenleg a rendőrségre hárul a feladat, hogy kiderítse, pontosan mikor és mi módon kerültek a minisztériumhoz az eredeti festmények, mikor készülhettek a másolatok, és az akkor hivatalban lévő közszolgák közül kinek lehetett köze ehhez a felháborító történethez.

Muzeológusok és művészettörténészek szerint jelenleg tucatjával díszítik a különböző kormányépületek falait olyan híres festők művei, amelyek különböző állami képtárakból, múzeumokból származnak. A gyanú szerint ezek túlnyomó többsége helyén már csak ócska másolatok lógnak, míg az eredeti festményeknek már rég lába kélt. Több nemrég kirúgott múzeumigazgató is azt állítja például, hogy menesztése hátterében csupán a kíváncsiságuk állt. Nem átallottak ugyanis nyomába eredni: vajon mi lett a sorsa a különböző állami vagy önkormányzati intézményeknek ideiglenes jelleggel átadott festményeknek, amelyek ma már feltehetőleg különböző slágerpolitikusok, kormányközeli vállalkozók, vagy ezek barátainak magángyűjteményeit gyarapítják.

Palkó István
hirdetés