Hamis igazolásokkal lógtak az iskolából

Hamis igazolásokkal
Hamis igazolásokkal
Nyíregyháza – Az egyik nyíregyházi középiskolában tűnt fel először, hogy 4 gyerek hamis orvosi igazolással legalizálta a távollétét. A megindult nyomozás eredményeképpen az összes megyeszékhelyi középiskolát átvizsgálták a rendőrök, nem eredménytelenül, hiszen még további 11 középiskolában találtak a hamis okmányokból.  audio

A részletekről Mizsák Emilia főtörzszászlós és Kiss Sándor százados osztályvezető tájékoztatott. Elmondták: jelenleg 41 személyt gyanúsítanak, ebből 31 fő diák konkrétan fel is használta a hamis igazolásokat, míg 10 fő bűnsegédként szerepel az ügyben. Ők készítették, illetve árulták a hamis igazolásokat 250 forintért darabját.

Főként MÁV, Autóbusz pályaudvarokon és vonaton értékesítették. Elősfordult, amikor a diákok CD-én adták át egymásnak és mindeni a maga „szájíze” szerint töltötte ki az adataival. Az óráról, vagy tanítási napokról hiányzó diákok egyharmada lány, míg a többi fiú volt. Volt aki egy-egy órát igazolt, de olyan is akadt köztük, aki heteket lógott ily módon.

Az internetről is töltöttek le hamis üres igazolásokat, vagy egyéb számítástechnikai módszerrel hamisították. Voltak okmányok, amelyeken a valós orvosi pecsét és aláírás volt. De előfordult, amikor a diákot írták alá orvos helyett.

Összesen a rendőrség 64 hamis igazolást fogalalt le a nyomozás során. A tanulókat beismerő vallomást tettek. Ellenük magánokírat hamisítás megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.

A bűncselekményt a 2005/2006-os tanévben követték el a gyanúsítottak és most zárult le a nyomozás a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon.

– Fullajtár András –
hirdetés