Hangos szirénázás és kölyökpezsgő – Akik munkával ünnepeltek

Lipták Gábor tűzoltó főhadnagy (bal szélen) és társai kölyökpezsgővel koccintottak az új esztendőre
Lipták Gábor tűzoltó főhadnagy (bal szélen) és társai kölyökpezsgővel koccintottak az új esztendőre - © Fotó: Janics Attila
Nyíregyháza – Míg az emberek nagy része szerettei, barátai körében búcsúzik az óévtől vidám beszélgetések, poharazgatások és éjféli pezsgőzés közepette, addig vannak, akik egész éjjel és másnap hajnalban is azért dolgoznak, hogy a többiek szórakozása zavartalan lehessen, hogy a buli hevében „elgyengültek” minél hamarabb újra hazatérhessenek, s hogy a „szilveszteri tűz­zsonglőrök”, azaz az otthoni és utcai tűzijátékozók, petárdázók sem magukban, sem másokban ne tegyenek kárt.

Meghitt ünnepek

Lipták Gábor huszonnégy órás szolgálatot teljesített az esztendő utolsó napján. ­Hét­fő reggel hét órakor indulha­tott haza, kora délután azon­ban, amikor telefonon kerestük, már a gyermekeivel játszott. A megyei katasztrófavé­delmi igazgatóság kötelékében ­dolgozó főhadnagy érdek­lődésünkre elmondta: nem volt különösebben nagy a hajtás, mindössze két közúti balesethez, egy gépjármű- és egy kukatűzhöz vonultak ki.

– Tizenhét éve vagyok tűzoltó, így nem ez volt az első szolgálatban töltött szilveszterem. Míg fiatalabb voltam, nehezebben viseltem, ám mióta megszületettek a gyermekeim, nem ráz meg, ha beosztanak december 31-ére, mert fontosabb, hogy karácsonykor otthon lehessek velük – árulta el Gábor, s hozzátette: persze, ez nem jelenti azt, hogy a szilveszteri olyan este lenne, mint az összes többi. Sőt!

– Igyekszünk egy kis meghittséget csempészni ezekbe az órákba. Hagyomány már, hogy ünnepekkor a tűzoltóságon sütünk-főzünk, összeülünk egy közös ebédre, vacsorára és beszélgetünk egy jót. Éjfélkor pedig koccintunk – persze csak kölyökpezsgővel.

A nyíregyházi mentőszolgálat szilveszterre beosztott munkatársai nem voltak ilyen szerencsések, bőven akadt munkájuk az óév utolsó és az újév első óráiban egyaránt.

– Ez minden esztendőben nehéz este, s ha emelkedettebb is a hangulat, mint a hétköznapokon, a bajtársak a feladataikra koncentrálnak, hiszen nagyon sok hívást kapunk. December 31-én több mentőautó van szolgálatban, és éjszaka a szokottnál többen dolgozunk az irányítócsoportban is. Igyekszünk rápihenni és felkészülni az egész napos hajtásra – erre most is szükségünk volt – jegyezte meg Kiss Fruzsina mentésirányító.

Rosszabbra számítottak

– Szilveszter éjszaka Nyíregyházán körülbelül huszonöt esetben kérték a mentők segítségét. A legtöbb problémát a túlzott alkoholfogyasztás okozta, különböző fokú ittasság miatt kellett kórházba szállítani fiatalokat és idősebbeket egyaránt, illetve sajnos volt egy petárdabaleset is. Szerencsére egyik eset sem bizonyult súlyosnak. Hogy őszinte legyek, rosszabbra számítottam – vallotta be a mentőszolgálat regionális kommunikációs munkatársa.

– Éjfélkor három mentőautó volt benn az állomáson, így kiállhattak az udvarra a bajtársak, hogy a hagyomá­nyoknak megfelelően, az új esztendőt hangos szirénázással és kölyökpezsgővel köszöntsék.

KM-CsA


Petárdázókra hívták ki a rendőrséget

Nyugodt szilveszter éjszakát tudhatnak maguk mögött a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai: a rendőrség Tevékenység-irányítási Központjába csak néhány bejelentés érkezett, melyek többségében végül nem igényeltek beavatkozást, intézkedést – tudtuk meg Fehérvári Marietta sajtóreferenstől.

– Még éjfél előtt érkezett egy segélyhívás, mely szerint egy nyíregyházi belvárosi lakóház erkélyéről fiatalok petárdákat dobálnak le az utcára. A bejelentő attól tartott, hogy a petárdák kárt tesznek a társasház előtt parkoló gépkocsikban. A segélyhívást követően a járőrök azonnal kimentek a helyszínre, ahol megállapították, hogy a társaság tagjai engedéllyel tartott tűzijátéktermékeket lőttek ki az erkélyről a levegőbe, amivel sem szabálysértést, sem bűncselekményt nem követtek el.

– Éjfél után nem sokkal a 4-es számú főúton, Nyíregyháza és Újfehértó között történt baleset: eddig tisztázatlan körülmények között egy személygépkocsi vízelvezető árokba borult, azonban szerencsére nem sérült meg senki, csak anyagi kár keletkezett a járműben. Az eset körülményeit a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vizsgálja – számolt be a történtekről Fehérvári Marietta, aki azt is elárulta, hogy szilveszter éjszakáján, ha lehetőség van rá, a rendőrök is koccintanak éjfélkor – természetesen alkoholmentes pezsgővel.
hirdetés