Hangverseny és templomtúra Nyírbátorban

A Vox Iuvenalis Vegyeskar is fellép a Visegrádi Négyek kórusainak koncertjén
A Vox Iuvenalis Vegyeskar is fellép a Visegrádi Négyek kórusainak koncertjén - © Illusztráció
Nyírbátor – Az előttünk álló napokban számos program közül választhatnak a nyírbátoriak.

Ebben az évben ünnepli a második várossá válásának 45. évfordulóját Nyírbátor, ebből az alkalomból egész évben különböző programok várják a városlakókat és az elszármazottakat. A Nyírbátori Kulturális Központ aulájában fotókiállítás látható „45 év képekben 1973–2018” címmel. A tablókon láthatók a város kitüntetettjei, kulturális eseményei, fesztiváljai és fejlesztései: az, hogyan építették át a fontosabb épületeket a strandtól kezdve a mozin át a műemléktemplomokig. Az évforduló egyik legfontosabb eseményét most szombaton rendezik: az önkormányzat felhívására visszavárják a Nyírbátorból elköltözötteket az elszármazottak napjára.

Hangversenyek a templomban

Kapcsolódva a jubileumi programhoz, ugyancsak augusztus 18-án a Visegrádi Négyek kórusainak előadásával folytatódik az 52. Nyírbátori Zenei Napok – a hangverseny része a Cantemus Kórusfesztiválnak. Este 8 órától a református templomban a Cantemus Gyermekkar, a Technik Akademic Vegyeskar (Szlovákia), a Vox Iuvenalis Vegyeskar (Csehország) és a Puellae Orantes Leánykar (Lengyelország) adnak ingyenes koncertet.

Két nappal később, augusztus 20-án újra a református templomba várják a komolyzene kedvelőit: itt lép fel Debrecen két a kiváló zenekara, a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus, a Kodály Filharmónia együttesei. Olyan műsorpolitikát folytatnak, amely egyszerre nyit a közönség szélesebb rétegei felé, és közvetít számukra olyan értékeket, amelyek csak nagyon ritkán hallhatóak. Kiemelkedő jelentőségűnek tartják Kodály műveinek állandó műsoron tartását, a magyar és kortárs szerzők műveinek megszólaltatását. Ars poeticájuknak is tekinthetjük a névadójuk azon gondolatát, mely szerint „A zene mindenkié”.

Igényes koncertek

A Fedeles Lovarda környékén augusztus 16–18. között rendezik meg a DeathCrew fesztivált. A szervezők olyan zenekaroknak nyújtanak fellépési lehetőséget, akik kiszorulnak a mai fesztiválok látóköréből. A nagyobb célközönség igényeinek megfelelve az underground metal, hardcore, pop-punk és alter-rock bandákon kívül idén az electro vonalat is erősítik. Az igényes koncertprogramon túl a DeathCrew fesztiválon ismét elérhető lesz a MALTER Filmfesztivál.

Toronytúra is lesz: 19-én a városháza tornyába és a fa harangtoronyba is felmehetnek az érdeklődők.

– KM –
hirdetés