Csillapíthatja a stresszt a hangfürdő

Akt.:
A test különböző pontjaira más-más méretű hangtálakat helyeznek, s ütővel, dörzsfával szólaltatják meg azokat
A test különböző pontjaira más-más méretű hangtálakat helyeznek, s ütővel, dörzsfával szólaltatják meg azokat - © Fotó: DREAMSTIME
Debrecen – A hangok folyamatos rezgése kellemes, ­re­laxáló állapotot idéz elő.

Gyógyításra, meditációra és egyéb relaxációs célokra a tibeti hangtálakat már az ősidők óta használják a keleti kultúrákban. A rezgőtálakként is ismert eszközök eredete mintegy hétezer éves múltra tekint vissza, egyes vélekedések szerint már Buddha is felismerte ezek jótékony hatásait. Meditálásra még napjainkban is használatban vannak a Himalája kolostoraiban s Ázsia bizonyos részein.

Egyensúlyt teremt

Nagyházi Éva hangterapeuta elmondta, a hangtálakat és a zengő óriás üstöket a japán buddhista szentélyekben is használják, jellemzően meditációhoz, valamint temetési szertartásokhoz. A hangtálas meditációk elsősorban Japánban, Kínában, Tibetben és Nepálban népszerűek. Ám nem kell ilyen messzire utaznunk ahhoz, hogy közelebbről is megismerhessük a hangfürdő előnyeit, hiszen manapság egyre többen ismerték fel a hangokban rejlő lehetőségeket.

– A hangtálak vibrációja felébreszti a sejtek emlékezetét, ezáltal gyógyító energiákat szállít a szervezet minden pontjába. Ma már egyre több kórház pszichiátriai osztályán, gyógyintézmények rehabilitációs részlegein, szociális ellátó intézményekben, illetve wellness- és spacentrumokban is elérhető ez a különleges módszer – mondta el érdeklődésünkre a hangterapeuta, hozzátéve: hamarosan ő maga is Nepálba utazik, ahol élőben is megtekintheti a tradicionális hangtálak kézi készítésének a folyamatát; kolostorokat látogathat meg, és bepillantást nyerhet, hogy milyen módon használják a tibeti emberek a hangtálakat. Nepálban egyébiránt úgy vélekednek, hogy a harmonikusan „rezgő” ember egészséges is. Ám a hamis hangoktól kibillenhet egyensúlyából, a harmóniából, és beteg lehet.

A bűvös hetes

A hangterapeuta kifejtette, az eredeti tibeti hangtál hét fém – arany, ezüst, réz, vas, ón, ólom és higany – ötvözetéből készül. Ezen alkotóelemek mindegyike egy-egy égitesthez rendelhető, s energiájuk megegyezik azok legfőbb tulajdonságaival. Az arany például a Naphoz kapcsolódik, mely az életenergia, a tudat és a cselekvő értelem fénye, míg az ezüst a Holddal áll összefüggésben. A higany a Merkúrhoz, a réz a Vénuszhoz, a vas a Marshoz, az ón a Jupiterhez, az ólom pedig a Szaturnuszhoz köthető. A különféle fémből készült tálak hangzása, rezgése és lecsengése eltér egymástól.

– A hangtálakat speciális ütőkkel és dörzsfákkal szólaltatjuk meg. Mivel az emberi test 70 százaléka vízből áll, a szervezet kiváló vezető közege a tibeti hangtálak keltette hanghullámoknak. A hangtálak a testben és a csakrákban keletkezett feszültségeket oldják fel. Ennek eredményeként hasznosak bármilyen izomfeszültség, különösen a hátfájás vagy a derékfájás kezelésére, a stressz oldására és így az álmatlanság elűzésére, a koncentráció javítására, az elengedés megkönnyítésére. Javítják az emésztést, szabályozzák a vérkeringést, mélyebbé és egyenletesebbé teszik a légzést – ismertette a szakember.

Nagyházi Éva elmondta, a hangfürdő egészségmegőrző terápiaként is rendkívül hasznos, s egyben nagyszerű kikapcsolódás is. A hangtálak egyedi sajátossága más lazító technikákkal szemben, hogy nemcsak a fülön keresztül, de a bőrön át is, pluszérzékelésként juttatja az ingert az agyba, majd szét­áramoltatja a testben. – Egy hangfürdőtől csökken a bennünk felgyülemlett stressz, a hétköznapi ízületi fájdalmak, valamint aktiválódnak az öngyógyító folyamataink, azáltal, hogy a testünk rezgéseit serkentjük. Minél összehangoltabbak vagyunk a környezetünkkel, annál jobban érezzük magunkat – fejtette ki.

VK
hirdetés