Harc a himnuszunkért

Egy reakció egy korábbi tiltásra – lehet ezt így is...
Egy reakció egy korábbi tiltásra – lehet ezt így is... - © Fotó: FC DAC 1904
Pozsony, Budapest – Azt ígérik, megoldják a „himnusztörvény” okozta problémát.


Megegyeztünk, a kormánykoalíció megoldja az állami jelképekre vonatkozó törvényből adódó problémát – jelentette be Andrej Danko, a pozsonyi törvényhozás elnöke a külföldi országok himnuszának éneklését korlátozó jogszabályról.

– A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja azt a szlovákiai törvényt, amely megnehezíti a jövőben más országok himnuszainak eléneklését nyilvános helyen – reagált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Arra reagált, hogy a pozsonyi törvényhozás által elfogadott törvényből a napokban pattant ki az a részlet, miszerint nyilvános rendezvényeken csak akkor lehet egy más ország himnuszát énekelni, ha az érintett ország hivatalos küldöttsége a helyszínen tartózkodik. A szabályszegőkre – rendezvényeket szervező jogi személyekre – 7000 eurós, azaz 2,2 millió forintos bírságot szabnának ki.

Tévedésből megszavazták…

Az ügy „pikantériája”, hogy a Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt 13 képviselőjéből 9 tévedésből megszavazta a szigorítást, Bastrnák Tibor frakcióvezető emiatt bocsánatot kért. Az ujszo.com szerint a Híd elnöke megállapodott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza, és ezzel újra a parlament elé utalja a jogszabályt. A felvidéki Magyar Közösség Pártja petíciót indít, és vétót kér a szlovák államfőtől a jogszabály megváltoztatása érdekében.

A „himnusztörvényt” a dunaszerdahelyi DAC focicsapatra szabhatták, a szlovák nemzeti oldal néhány, focistából lett képviselőjének ugyanis nem tetszett, hogy a csapat meccsein a szurkolók a magyar himnuszt éneklik.

– Amíg az FC DAC 1904 tulajdonosa vagyok, itt énekelni fogják a Himnuszt – jelentette ki Világi Oszkár. A dunaszerdahelyi futballcsapat tulajdonosa a Parameter.sk-nak arról is beszélt: a nemzeti öntudatot nem mások rovására kell építeni. Közölte, hogy ha nem változik a törvény, akkor készek megfizetni a büntetést vagy kitalálnak valamit, amivel korlátozni lehet a végrehajtását. Arról is beszélt: a szlovák nemzeti öntudat ne a magyarellenességen alapuljon, hanem azon, hogy büszkék legyenek saját magukra.

– MW, MTI –


Nehéz szavakat találni arra, ha a magyar embernek meg akarják tiltani, hogy elénekelje nemzete himnuszát. Ez egy lehetetlen próbálkozás. Énekelni fogja a világon bárhol, bármikor, amikor ki akar szakadni a lelkéből az „Isten, áldd meg a magyart…” – mert ez egy imádság, és aki egy ima éneklésétől fél...
hirdetés