Harmadával hatékonyabb a betakarítás az orosz drónkombájnnal

Harmadával hatékonyabb a betakarítás az orosz drónkombájnnal
© Fotó: tass.ru
Oroszország – Oroszországban olyan vezető nélküli, automata irányítású betakarító gépet fejlesztettek ki, amely koromsötétben is képes aratni.

A Cognitive Agro Pilot névre hallgató önjáró kombájn tesztelése a várakozást felülmúló eredménnyel zárult – jelentette be az orosz Cognitive Technologies fejlesztő vállalat sajtószolgálata. A különleges éjjellátó berendezéssel felszerelt, vezető nélküli betakarító gép az éj leple alatt is ugyanolyan hatékonysággal végezte el a feladatát a gabonaföldeken, mint fényes nappal.

– Az általunk kifejlesztett drónkombájn tehát éjjel-nappal képes elvégezni az aratást, kiküszöbölve ezzel azt a hátrányos emberi tényezőt, hogy mi nem látunk a sötétben. Ezáltal a betakarítás minősége és hatékonysága legalább 25-30 százalékkal megnő – nyilatkozta a vállalat elnök-vezérigazgatója.

Olga Uszkova ugyanakkor elismeri, hogy a korszerű vezérlési programtechnológia ellenére a fejlesztés mai szakaszában még szükség van rá, hogy a kombájn vezetőfülkéjében jelen legyen egy emberi „felügyelő”, aki ellenőrzi a rendszerek megfelelő működését. Ehhez azonban nem kell több egy hagyományos kombájnvezetői szakvizsgánál.

A teljesen automatizált, emberi irányítás nélküli betakarító gépek piacra dobásáig szerinte még legalább 5-10 évet várni kell – írja a TASZSZ tudományos rovata.

– Palkó István –
hirdetés