Nagyvilág

2014.05.05. 13:32

Villámcsapást élt túl egy kárpátaljai lány

Kárpátalja - Valószínűleg a nadrágzsebében lévő bekapcsolt mobiltelefonok vonzották magukhoz a villámot annak a 17 éves lánynak, aki a csodával határos módon túlélte a mennykőcsapást.

Kárpátalja - Valószínűleg a nadrágzsebében lévő bekapcsolt mobiltelefonok vonzották magukhoz a villámot annak a 17 éves lánynak, aki a csodával határos módon túlélte a mennykőcsapást.

A Rahó környékén élő Sznyizsanka a család nőtagjaival épp a hegyoldalban lévő háztáji földjükön foglalatoskodott, amikor hétvégi vihar meglepte őket. A nagymamája úgy emlékszik, hogy még alig eredt el az eső, amikor egy egetverő csattanás kíséretében vakító fehér fénybe borult a veteményes. Mindannyian eszméletüket vesztették. Pár perc múlva magukhoz tértek, csak a fiatal lány feküdt továbbra is ájultan.

Kiáltásaikra a szomszédos krumpliföldön dolgozó férfiak siettek a segítségükre, akik a helyi szokásoknak megfelelően egy sebtében kiásott gödörbe fektették a lány még mindig forró testét, aki a hasán és a csípőtájékán csúnyán megégett. A népi orvoslás szerint ezzel az eljárással mintegy leföldelik a villámcsapás áldozatának testét, s egyben le is hűtik azt. Időközben a riasztott mentőautó is a helyszínre érkezett, és a mentőorvosnak sikerült szívmasszázzsal újraélesztenie Sznyizsankát, akit jelenleg a helyi járási kórházban ápolnak.

A lány semmire sem emlékszik attól a pillanattól, hogy reggel elindultak a földre dolgozni. Égési sérülései kezelési költségeinek fedezésére a falujában gyűjtést szerveztek. Ukrajnában ugyanis nem létezik a betegbiztosítás intézménye, így a betegellátás elvben ingyenes ugyan, ám a betegágyon kívül minden pénzbe kerül, és a kötszerektől kezdve az orvosságokig mindent a hozzátartozóknak kell beszerezniük.

Palkó István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!