Harminc tonna, rászorulóknak szánt ételt szállítottak keresztül Budapesten az élelmezési világnapon

Budapest – Harminc tonna, 21 magyar és nemzetközi cégtől érkezett, rászoruló családoknak szánt ételadományt szállított keresztül Budapest történelmi belvárosán egy teherautó-konvoj kedden az élelmezési világnap alkalmából.


A Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) tizenharmadik alkalommal szervezte meg az akciót, hogy rámutasson az élelmiszerpazarlás és az embermilliók éhezésének ellentétére.

A FAO adatai szerint a Földön megtermelt élelmiszer elegendő lenne mindenki számára, mégis 820 millióan, vagyis minden kilencedik ember tartósan éhezik. Emellett a világszerte előállított élelmiszer egyharmada kárba vész. Az élelmiszerpazarlás globális költsége évente mintegy 2600 milliárd dollárt tesz ki, beleértve a környezeti és társadalmi költségeket is.

Az élelmiszerkonvoj érkezését megelőzően a Hősök terén Vladimir Rakhmanin, a FAO főigazgató-helyettese, Európáért és Közép-Ázsiáért felelős regionális képviselője közölte: az éhezés elleni küzdelemben új kihívásokkal kell szembenézni. Egy pozitív időszakot követően ismét terjed a krónikus éhezés és az alultápláltság.

Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke azt hangsúlyozta, mindenki tehet a pazarlás ellen, legyen az nagyvállalat, magánszemély, civil szervezet vagy hatóság.

– MTI –
hirdetés