Notre-Dame

2019.05.11. 07:16

Elfogadták a székesegyház helyreállításáról szóló törvényt

A francia parlament alsóháza elfogadta szombatra virradóra az egy hónappal ezelőtti tűzvészben megrongálódott párizsi Notre-Dame felújításáról szóló törvényt.

Two women look at Notre Dame de Paris cathedral from a bridge on May 7, 2019 in Paris as construction work to secure the landmark that was badly damaged by a huge fire last April 15 is carried on. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Ludovic Marin

A képviselőház 13 órás vita után fogadta el a jogszabályt, amelyről május 27-én szavaznia kell még a szenátusnak is.

A törvény a többi között adókedvezményt irányoz elő azok számára, akik pénzügyi segítséget nyújtanak a székesegyház felújításához, megkönnyíti a helyreállítási munkálatokhoz szükséges döntések meghozatalát, egyszerűbbé teszi közbeszerzés eljárások lebonyolítását. Különbizottság alakul a költségek felügyeletére.

A több mint 850 éves gótikus székesegyházban április 15-én a kora esti órákban csaptak fel a lángok, és csak másnap reggel sikerült teljesen eloltani a tüzet. A katedrális tetőszerkezete gyakorlatilag teljesen leégett, leomlott a kúp alakú huszártorony. Az előzetes vizsgálatok szerint a tűz az épület felső részében folyó felújítási munkálatok közben keletkezett.

A Párizs szívében, a Cité-szigeten található épület a legjelentősebb európai turistalátványosság, évente 13 millióan keresik fel.

A francia kulturális minisztérium által a magánemberek és vállalatok adományának fogadására kijelölt négy hivatalos szervezet

több mint 400 millió eurót (127,7 milliárd forint) gyűjtött össze a Notre-Dame helyreállításához.

Az adományok és felajánlások teljes összege ennél jóval magasabb, ha beszámítják a francia állam különböző mecénásainak adományait is.

Becslések szerint a teljes összeg elérheti az egymilliárd eurót (319,2 milliárd forint) is.

Ekkora összeget korábban sohasem sikerült összegyűjteni adománygyűjtéssel Franciaországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában