Három év, tíz hónap a dögei polgármesternek

Három év, tíz hónap a dögei polgármesternek
Nyíregyháza – Nem jogerős ítéletet hirdetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság dr. Toma Attila vezette büntetőtanácsa egy vesztegetési ügyben.

A dögei önkormányzat 2004-ben 225 millió forintot nyert pályázaton uszodaépítésre és iskolafelújításra. Vincze Ferenc Tibor Döge polgármestere, a vádirat szerint a beruházótól kért 20 millió forint kenőpénzt. Erre egy hangfelvétel volt az egyik bizonyíték, amit egy televízió megszerzett és bemutatott. Ezen az idő közben elhunyt de szintén bűncselekményt elkövető vállalkozó és a vádlott közti beszélgetés szerint azt nehezményezte a polgármester, hogy még csak 8 milliót fizettek ki a 20 millióból. A büntetőtárgyalás a TV adás nyomán indult vádemelést követően gyorsan megkezdték, ám csak most ért véget. A kirendelt szakértők vizsgálták a hangfelvételt, amiről azt kellett megállapítani, hogy azon a polgármester hangját lehet-e hallani, illetve a beszélgetést manipulálták-e. Emellett tanúk százait kellett meghallgatni.


Vesztegetés

A vádbeszéd elhangzása után a védőbeszédre kedden került sor. Abban elhangzott, hogy a vádlottnak lehetősége sem volt befolyásolni a kivitelező személyét, értelme sem volt egy vesztegetésnek, miután a két jelentkező közül az egyik visszalépett, így csak egy beruházó maradt. A polgármester elmondta, hogy a beruházás nagyon nehezen haladt, kaptak információt arról, hogy késnek a kifizetések, nincs likvid tőkéje a beruházónak, emiatt állandóan anyaghiány volt, végül másik beruházóval fejezték be a kivitelezést. Álláspontja szerint lejáratására szervezhettek meg mindent.


Bírósági ítélet

A bíróság a bizonyítékok értékelése után hirdetett végzésében kimondta, Vincze Ferenc Tibor vádlott bűnös vezető beosztásban, hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettében. Ezért három év 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre és 1 millió forint pénz mellékbüntetésre ítélte őt a bíróság, valamint 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és ügyvédje – megalapozatlanságra hivatkozva – felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

– Pusztai Sándor –
hirdetés