Három marmonkannányi vért adott

Sok fiatalt oltanak be a véradás szeretetével
Sok fiatalt oltanak be a véradás szeretetével - © Fotó: KM-archív
Nyíregyháza – November 27-én ünnepeljük a véradók napját Magyarországon.

Meglepő, de igaz: naponta mintegy 1800 véradót kell toborozni ahhoz országszerte, hogy a biztonságos vérkészlet rendelkezésre álljon a különböző műtétekhez, a baleseti sérültek ellátásához, a vérkészítményekre, a transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez.

Egyetlen véradással három betegen lehet segíteni: a levett vérből plazmakészítmény, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nem csak a vércsoportja ismerhető meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a hepatitis-B, a hepatits-C, a szifilisz kimutatására is.

A legdrágább folyadék

A véradók napja különleges ünnep. Az emberség, az emberi szolidaritás és a felebaráti szeretet ünnepe. A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és a szolidaritásban rejlik, abban, hogy erre a vérre bármikor bárkinek szüksége lehet, és ez egyben bármikor és bárkinek az életét jelentheti. November 27-e a véradók napja Magyarországon. A jeles napot a Magyar Vöröskereszt jóvoltából, 1988 óta ünnepeljük. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradásszervezésben tevékenykedők, vér­adóbarát munkahelyek és a véradó mozgalom támogatói részesülnek elismerésben.

A nyírteleki Ficze István negyvenhárom esztendeje sorkatonaként nyújtotta először a karját.

– Pontosan 130 alkalommal lehettem donor. Volt közte normál és célirányos véradás. Rengeteg barátot szereztem a bő négy évtized alatt. Jó miliő ez, csupa kedvességgel, önzetlenséggel. Tíz éve a Duna Palotában vehettem át a Pro Vita díjat, mivel átléptem a százas határt. Kiszámoltam, hogy három marmonkannányi vért adtam, a legdrágább folyadékkal 390 embert mentettem meg. Ettől pedig szépek, okosak és legfőképpen szerények lettek – jegyezte meg a rá jellemző humorral Ficze István, aki labdarúgó játékvezetői ellenőrként járja a pályákat, és pozitív értelemben a focibírók „vérét szívja”.

Véradó lehet, aki…

– egészségesnek érzi magát

– rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal, adatokkal (személyi vagy más fényképes igazolvány, lakcímkártya, első regisztrációkor eredeti vagy fénymásolt TAJ-kártya szükséges!)

– elmúlt 18, de még nincs 65 éves

– testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot

– a tetoválása, testékszere fél évnél régebben készült

KM-LTL
hirdetés