Három településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást

Budapest, Szakácsi, Ramocsaháza – Három településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást, mert a helyi képviselő-testület feloszlatta magát.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházán a képviselő-testület április 28-án döntött a feloszlatásról. A polgármesteri tisztségért Ragányi Róbert, Simon József eddigi településvezető és Balogh Gyula függetlenként, míg Tóth Péter Pál a Magyar Munkáspárt jelöltjeként méretteti meg magát. A hat képviselői helyre tizenhat független és egy jobbikos jelölt pályázik. A választói névjegyzékben 1199 választópolgár szerepel.

A Békés megyei Biharugrán a testület májusban oszlatta fel magát. A választói névjegyzékben szereplő 841 lakos négy polgármesterjelölt közül választhat: Vígh Ilona (Fidesz-KDNP) korábbi településvezető mellett indul a független Nagy László, Tóth Jenő és Makra Tibor. A képviselő-testületbe négy tagot választanak, a tizenkilenc jelölt közül Gyulai Mihály a Fidesz-KDNP színeiben indul, a többiek függetlenként.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szakácsiban a képviselő-testület szintén tavasszal határozott az önfeloszlatásról. A 108 választópolgár két polgármesterjelöltre adhatja le a voksát: a posztért a független Oláh Lajos jelenlegi polgármester és a szintén független Balogh Elemér indul, a helyi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. A négy önkormányzati képviselői mandátumra nyolcan aspirálnak, valamennyien független jelöltek.

Egy időközi települési nemzetiségi választást is tartottak volna vasárnap, a Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason ugyanis a német települési önkormányzat három tagja lemondott. A választás azonban jelöltek hiányában elmarad, így a településen legközelebb csak 2019-ben lehet német nemzetiségi önkormányzatot alakítani.

– MTI –
hirdetés