Helyi gazdaság

2010.08.05. 17:56

Júliusban többlete volt az államháztartásnak

<p>Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - július havi egyenlege 36,1 milliárd forint többletet mutat.</p>

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi egyenlege az év első hét hónapjában 997,5 milliárd forint deficitet mutat, amely az éves előirányzat 114,6 százalékát teszi ki. A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves előirányzat 88,1 százaléka volt. A központi költségvetés hiánya a 2009. július végi 95,4 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett deficit 121,1 százalékát teszi ki.

Kiadás-visszaesés volt

A főbb adónemek - a társasági adó, a személyi jövedelemadó és jövedéki adó - bevételei elmaradtak a tavaly júliusitól, az elmaradásokat azonban részben kompenzálta az áfabevételek többlete. Jelentős egyenlegjavulás a költségvetési szerveknél és fejezeti kezelésű előirányzatoknál következett be: az elmúlt évi júliusihoz viszonyítva 29 milliárdos bevétel-növekmény és 54 milliárdos kiadás-visszaesés volt.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainál 2009 azonos hónapjához viszonyítva a nyugdíjakra többet fizettek. A bevételi oldalon az előző év azonos hónapjához képest a járulék és hozzájárulás jellegű bevételek mintegy 18 milliárd forinttal csökkentek, és az emellett javuló egyenleget a nagyobb összegű központi költségvetési támogatások okozták.

Az elkülönített állami pénzalapok egyenlegjavulását a Munkaerőpiaci Alapnál a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulások befizetése okozta, mert a kiadások üteme a szokásos szinten alakult.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában