Helyi közélet

2017.06.27. 08:52

Meggy: nem úgy alakult a termés, ahogy tervezték

Nyíregyháza - Felgyorsulhatnak az események a meggy piacán a következő napokban.

Nyíregyháza - Felgyorsulhatnak az események a meggy piacán a következő napokban.

– A meggyszezon első 10 napját követően, június 23-án a FruitVeb és az ÉKASZ újraértékelte a termés mennyiségi és minőségi helyzetét, kilátásait, valamint az árak alakulását a kereslet tükrében.

Lazább húsú

Az Érdi bőtermő betakarítása a végéhez közeledik. A fajta jó terméshozamokat produkált, a termés minősége viszont elmaradt a várttól, mivel az elmúlt két hétben – elsősorban az északkeleti régióban – jelentősebb csapadékmennyiség hullott. Sok helyen felpuhult a gyümölcs, könnyen reped, hasad a húsa, ami rontja a feldolgozóipari minőséget. A kevésbé jó csapadékellátottságú területeken is az tapasztalható, hogy lazább állagú a gyümölcshús, fajsúlya 10–15 százalékkal elmarad az átlagostól.

A „kiskertekben” súlyos cseresznyelégy-fertőzöttség tapasztalható, míg a nagyobb gazdaságok árutermelő ültetvényeiben szórványszerű, kismértékű fertőzést találhatunk. A „kukacos” termés konzerv- és fagyasztóipari feldolgozásra sajnos alkalmatlan, így az ilyen meggy a léiparban landol. A piaci szereplők egyöntetű véleménye szerint az idén a cseresznyelégy-fertőzés egy átlagosan jó évhez viszonyítva nagyobb mértékű.

Most kezdődik a cigánymeggy és az Oblacsinszka szürete. A későbbi érésű főfajták (Újfehértói fürtös, Debreceni bőtermő, Kántorjánosi) szürete a középső és nyugati termőtájakon napokon belül megkezdődik, július elején pedig nagy valószínűséggel az északi és északkeleti régió is felzárkózik. Számítani lehet rá, hogy a kánikula előrehozza és összetolja az érést, illetve a zivatarok további befolyásoló hatással lehetnek a mennyiségre és a minőségre.

Kereslet és árak

A meggyszezon június 12-e körül indult, az első kisebb tételek 200 forintos kilónkénti nettó áron kerültek a piacra, később az árak az Érdi bőtermő nagyobb tételeinek beindulása után 5–10 százalékkal felfelé mozdultak el. A jobb minőségű késői főfajták szüretével fokozódhat a már mutatkozó lengyel kereslet.

Az első osztályú áru nettó piaci ára június 22–23-a után a következők szerint alakul: a belföldi konzerv- és fagyasztóipari meggy kilónkénti ára 200–240 forint között mozog, ami attól is függ, hogy például mekkora a tételnagyság vagy ki a feldolgozó. A lengyel exportőrök a fagyasztóipari alapanyagokért (előhűtve, kamionba rakva, a feladó magyarországi telephelyén) 0,85–0,95 kilónkénti árat fizetnek euróban.

Az ár egyébként június 21-éig inkább a 0,95 eurós kilónkénti ár szintjén mozgott, de az északkeleti régió Érdi bőtermő szüretének kezdete – néhány olcsóbb kiajánlás révén – kissé megtörte ezt a tendenciát. Így jelenleg inkább a 0,85–0,88 eurós kilónkénti értékhez közelít most már a megy ára.

Drágább a cigánymeggy

A német nyersexport eddig elsősorban csak az ország nyugati és középső termőtájain realizálódott. Előhűtve, kiszállítva 1,00–1,20 eurót ér a nyers gyümölcs. Előhűtve s a feladó magyarországi telephelyén kamionba rakva 245–265 forintot fizetnek a gyümölcs kilójáért.

A cigánymeggy – a hazai feldolgozóba beszállítva – pár nappal ezelőttig 150 forint körüli kilónkénti áron mozgott, jelenleg inkább a 170–190 forintos sávban születnek megállapodások.

Az Oblacsinszka meggy „kerti ára” 170 forint körül alakul, a gyengébb minőségű lémeggyek ára valamivel lejjebb csúszott, s 120–140 forint között állt meg. KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában