„Háromszor lopták el mindenünk – újrakezdtük”

„Háromszor lopták el mindenünk – újrakezdtük”
Nyíregyháza – A téli időszak valóban kegyetlen azok számára, akik erdők mélyén, kapualjakban, vagy híd alatt húzzák meg magukat, addig, amíg el nem zavarják őket onnan. Ilyenkor kénytelenek más helyet keresni, ahol ismét felépíthetik a kis kuckójukat és eléldegélhetnek, ugyanis menedékhelyre nem szívesen mennek be.  

November végéről lévén szó egyre inkább haladunk a télbe, jönnek a mínuszok, a havazás. Ilyen körülmények között nincs könnyű dolga annak, aki fedél nélkül az utcán él – pedig vannak egy páran, akik ezt az életmódot biztonságosabbnak tartják, mint a menedékhelyeket. Nekik segít a krízisautó átvészelni a novembertől áprilisig tartó hideg időszakot.

Minden este útjára indul a Periféria Egyesület krízisautója, hogy megtegye szokásos útját. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csupán este figyelnek oda az utcán élő emberekre: egész évben 24 órás diszpécseri szolgálat várja a hívásokat (06-42/504-618), abban az esetben, ha valaki bajban lévő hajléktalant lát bárhol. Csak egy telefonhívás és akár emberéletet is menthetünk vele. Novembertől pedig már autó is segíti a rászorult embereknek átvészelni a hideg, kegyetlen időszakot. Egy élettársi kapcsolatban élő hajléktalan pár az erdő fái között húzza meg magát egy sátorban, amit lehetőségeik szerint igyekeztek minél több mindennel felszerelni:

„Nagyon régóta lakunk ebben a sátorban. Voltunk éjjeli menedékhelyen is korábban, de három alkalommal mindent elloptak tőlünk, ez azt jelenti, hogy háromszor újra kellett kezdenünk mindent. Ellopták, kidobták a dolgainkat. A meleg kabátunk ott volt a szekrényben, azt is elvitték. Ezért inkább alszunk kint a sátorban, ez valamivel biztonságosabb” – árulta el hajléktalan pár, amikor kollégánk elkísérte esti útjukra a Periféria Egyesület munkatársait.

Paplan, konzerv, meleg tea

Két szociális munkás ült a krízisautóban este – ismerik őket jól a hajléktalanok, bizalommal fordulnak hozzájuk gondjaikkal. Ismeretlen ismerősök, akik nap, mint nap találkoznak, hiszen az egyesület munkatársai igyekeznek ellátni paplanokkal, konzervekkel és meleg teával az utcán élőket. Elmondásuk szerint az esti időszakban érkezik a legtöbb hívás, amikor is a lakosok bejelentést tesznek arról, hogy szorult helyzetben lévő embert látta valahol az utcán, ugyanis 17 és 21 óra közé esik az az időszak, amikor elvackolnak a berendezett kis helyükre, vagy éppen a legközelebb eső kapualjba és úgy várják a reggelt.

„Ha értesítenek minket, hogy egy hajléktalan fekszik az utcán és ellátásra szorul, vagy körutunk során észreveszünk egy földön fekvő embert, akkor megpróbáljuk beszállítani egy menedékhelyre. Ha ebbe ő nem egyezik bele és nem akar velünk jönni, akkor ellátjuk mindazokkal a szükséges adományokkal, amelyekkel átvészelheti az éjszakát” – mondta el kérésünkre Fodor Béla, a Periféria Egyesület munkatársa.

A rendkívüli riasztásokon túl, a krízisautó látogatás idején jelezhetik problémájukat a hajléktalanok. Ha a hétköznapok folyamán szükségük van valamire, akkor a Periféria Egyesület munkatársai igyekeznek megteremteni, megszervezni a dolgokat. Hétfőtől csütörtökig különböző szolgáltatást is igénybe vehetnek a rászoruló emberek: ebbe beletartozik az ételosztás, tisztálkodó szerek kiosztása és a különböző szociális feladatok ellátása, többek között az is, ha egy fedél nélkül élő elveszítette személyes iratait, azt az irodában jelezve pótolhatja.

Tavaly körülbelül 450 hajléktalan élt Nyíregyházán és környékén. Ebbe a számba beletartoznak az utcán élők és a szállókat igénybe vevő személyek egyaránt. De nehéz összeszámolni pontosan hány ember él fedél nélkül manapság, mert nagy az ingadozás. Az esti krízisautóval tett körút bizonyíték arra, hogy a fedél nélkül élők leginkább csendes, sötét helyen húzzák meg magukat, alkalmi sátrukat felállítva. Szívesen veszik a törődést, gondoskodást, és legfőképp a félelem vagy egy-egy rossz tapasztalat tartja vissza őket a menedékhelyektől. Próbálnak élni a maguk módján, lehetőségeik szerint. Van olyan, aki újra szeretné kezdeni és küzd a jobb sorsért, de akad olyan is, aki már belenyugodott ebbe az életformába és csak túl szeretné élni az éjszakát.

Kapcsolódó cikkek:

– Kálnai Anita –








hirdetés