Hasznos balesetmegelőzési tanácsok a fagyos reggelekre

Hasznos balesetmegelőzési tanácsok a fagyos reggelekre
© Fotó: police.hu
Nyíregyháza – Fogadják meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság ajánlásait!

  • A téli időszakban rosszabbak a látási viszonyok, később vesszük észre a forgalmi akadályt, ezért javasoljuk, hogy a balesetek megelőzése érdekében a járművezetők elindulás előtt gondosan takarítsák meg a gépkocsijuk ablakait, hogy a kilátás minden irányban biztosított legyen!
  • Számoljanak azzal, hogy reggel több idő kell az elinduláshoz. Ne rohanjanak, takarítsák le alaposan gépjárművüket a hótól, szükség esetén az autó tetejéről is! Menet közben ugyanis, egy hirtelen fékezést követően, a szélvédőre zúduló hómennyiség rendkívül balesetveszélyes lehet!
  • Ha szabad ég alatt parkol az autó, akkor jégkaparó és jégoldó mindig legyen kéznél! Ezeket tartsák maguknál, ne hagyják az autóban, hiszen lehet, hogy az ajtókat sem tudják kinyitni a nagy hidegben.
  • Ha fagyos az ablak, akkor mindenhol kaparják le a jeget, ne csak maguk előtt egy kis rést, mert az első kereszteződésnél tapasztalni fogják, hogy semmit nem fognak látni, ami szintén balesetveszélyes helyzeteket okozhat, nem is szólva arról, hogy a forgalmat is lassítják!
  • Érdemes elindulás előtt pár percig álló helyben melegíteni a járművük motorját. A fűtés ezáltal hamarabb jön meg, közben a hátsó szélvédőt is le tudják olvasztani!

A fenti tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek kockázata még a kritikusabb téli időszakban is. A biztonságos közlekedés és a balesetek megelőzése mindannyiunk közös érdeke!

… hogy mindenki hazaérjen!

– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság –
hirdetés