Helyi közélet

2018.09.15. 09:30

Változást várnak a választók - Kampányhajrába ért Tiszavasvári

Tiszavasvári - A választók vasárnap döntenek arról, ki vezesse tovább a várost.

Tiszavasvári - A választók vasárnap döntenek arról, ki vezesse tovább a várost.

Le sem lehetne tagadni, hogy a hétvégén ­időközi választás lesz a ­mintegy 13 ezer lakosú Tiszavasváriban. Alig halad el az ­ember a településtábla mellett, máris a tavasszal megüresedett városvezetői székért versengő polgármesterjelöltek arcképei mosolyognak vissza rá a kisebb-nagyobb plakátokról.

A Petőfi Sándor és a Kossuth Lajos utca számos villanyoszlopán gólyafészkek láthatóak, mintha csak kéretlenül is azt hirdetnék: valami új van születőben, de hogy mi lesz a „gyermek” neve, csak vasárnap este, urnazárás után derül majd ki. Péntek reggel, nyolc után pár perccel már a település emblematikus vendéglátóhelyén, a jó öreg Hörpintő Kocsmában kortyolgattam a kávém. Közben arról faggattam a pult előtt és mögött állókat, kampánylázban ég-e a város, beszédtéma-e a presszóban Tiszavasvári jövője, az egyes jelöltekkel kapcsolatban felmerültek-e sajtópletykák, találgatások. Beszédes mosoly és mély hallgatás a válasz, így felhörpintve a fekete levest, odébb állok.

A Petőfi utcán három fiatalemberrel elegyedtem szóba, akik sem arcukat, sem nevüket nem adták a véleményükhöz, de elmondták: a kormánypárti jelöltre fognak szavazni vasárnap, akitől többek között jobb létet, több munkalehetőséget, erősebb közbiztonságot várnak.

A Kossuth Lajos utcai gyógyszertár előtt a 68 éves Anna néni mesélte-panaszolta el mindazt, ami a szívét nyomja. – Imádom ezt a várost, itt születtem, s neveltem fel a két gyermekemet. Nagy bánatomra az unokáim már szinte csak térképről ismerik Tiszavasvárit, az egyik Debrecenben, a másik Miskolcon, a harmadik Berlinben él, jóformán csak az interneten tartjuk a kapcsolatot. S miért? Mert az évek alatt holtvágányra került a szülővárosom, nem kínál a fiataloknak biztos megélhetést, jövőképet, így kénytelenek máshol keresni a boldogulást. Ezt kellene megfékezni végre, leépülés helyett fejlődésre lenne szükség – fogalmazott a nagymama.

– Olvastam a pénteki Keletben, hogy kérdéseket tettek fel Badics Ildikó polgármesterjelöltnek a vélt politikai összefonódásaival, illetve bizonyos kinevezésekkel kapcsolatban, nem értem, miért nem erősítette meg vagy cáfolta a felvetéseket… – tette hozzá Anna néni.

A beszélgetésünket végighallgató ismerőse, Ilike szerint is a város fokozatos elnéptelenedése, a fiatalok elvándorlása Vasvári legégetőbb problémája, amit több munkahellyel és jobb fizetésekkel lehetne orvosolni. Mindeközben az utca túloldalán felzúgtak a fűkaszák, a közfoglalkoztatott asszonyok pedig lombseprűvel gyűjtötték halomba a füvet.

– Természetesen mi is tudjuk, hogy nagy tétje van a vasárnapi választásnak. Én mint 29 éves, háromgyermekes apa, magamnak és a ­családomnak is jobbat szeretnék, mint amiben eddig éltünk. Azt, hogy az új városvezetés becsülje meg jobban a munkánkat, segítsen tanít­tatni, felnevelni a gyere­keinket, és próbálja helyben tartani a fiatalokat. Nekem, sajnos, nem sikerült szakmát szereznem, évek óta közmunkában dolgozom, „fil­lérekért”. Nekik jobbat akarok, ehhez pedig változás kell – érvelt a családfő. Az árnyékban biciklijére támaszkodó Lakatos Gyula sem rejtette véka alá várakozásait: – Szerintem több lehetőséghez, beruházáshoz, nagyobb támogatásokhoz jutna Vasvári, ha kormánypárti lenne a vezetője.

Bőven van tennivaló

A Víg utcán lakó Kóti Piroska szomorúan sorolta, mennyi megoldásért kiáltó gonddal kell szembenézniük a városlakóknak, különösen a szegre­gátumokban élőknek.

– A mélyszegénységben élők körében futótűzként terjedtek el az utóbbi időben az olcsón beszerezhető dizájndrogok. Amikor elfogy az anyag és nincs pénz a következő adagra, a fogyasztók egy része lopásból, rablásból keríti elő a rávalót. A rendőrségtől és az önkormányzattól egyaránt hathatósabb segítséget várnánk, a legfontosabb azonban az lenne, hogy jövőképet adjunk a gyerekeknek. Egy boldogulni, kitörni vágyó roma fiatal itt lépten-nyomon falakba ütközik. A bűdi városrészben szemetesek, gazosak, az elhagyatott magánportákon siralmas és fertőzésveszélyes állapotok uralkodnak. A jobbikos városvezetés éveken át rendet és biztonságot hirdetett, mégsem tudta megvalósítani – panaszolta Piroska.

- PI -


Választási információk

Az időközi polgármester-választás időpontja: szeptember 16., 6-19 óra

A jelöltek: Munkácsi Mihály (független), Nácsáné dr. Kalán Eszter (független), Szőke Zoltán (Fidesz-KDNP), Badics Ildikó (független), Rozgonyi Attila (független).

Szavazásra jogosultak száma: 9900

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában