„Haszontalan” a szabolcsi burgonya

„Haszontalan” a szabolcsi burgonya
Nyírtelek – Tároláshatóság, hűtő­házak hiányában a kis gazdáknak nehéz dolguk van.

Nem értek valamit, hadd osszam meg önökkel értetlenségemet! Nem kényszerűségből, de belecsöppentem a burgonyatermesztés rejtelmeibe, a mezőgazdaságba. A tapasztalatok és a számítások alapján gazdaságtalan, „haszontalan” tevékenység ez, mármint a kistermelők szempontjából, nem így a kereskedői oldalon…

Közel hatvan éven át mindig azt hallottam, hogy a mezőgazdasági termények – legyen az alma, kukorica, krumpli – termesztése gazdaságtalan. Sajnos, nem változott semmi.

Tárolhatóság, hűtőházak hiányában a kisebb gazdáknak igen nehéz dolguk van. Ha a felvásárlási árakat nézzük a burgonyatermesztés kapcsán: a kistermelőknek, ha gyorsan túl akarnak adni a termésen, az önköltségüket sem látják viszont! Lefordítva: a megtermelt, kézzel felszedett, kézzel válogatott minőségi magyar krumpli eladása manapság itt, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 40-50 Ft/kg áron lehetséges.

Hatalmas árkülönbözetek

Járom az országot, így látom, hogy Dunántúlon 120 Ft/kg alatt ki sem állnak az útra a zöldségesek a zsákos krumplival. A pofátlanság teteje, hogy a szupermarketekben, nagyáruházakban 199-240 Ft/kg áron lehet kisebb csomagolásban hozzájutni akciós áron a (talán) hazai burgonyához. Ez igen durva és felháborító igazságtalanság.

A fárasztó és sok kézi munkát igénylő, tápláló zöldségféle termesztéséhez a kistermelőknek ilyen alacsony felvásárlási ár mellett egyre kevésbé fűlik a foguk. Aztán jön majd a ki tudja milyen lengyel és más idegen krumpli, amit a kereskedők mind Bella Rosának hívnak, mert jól hangzik. A holland piacon az árus tízféle-fajta burgonyát árul, szépen elkülönítve, attól függően, hogy a vevő melyiket szereti vagy szokta meg. Messzi vagyunk még ettől. A „sárga” krumpli most jön divatba, a nagybani piacon marad a „piros” Desiree és a Bella Rosa 50 Ft/kg-ért. Az átlag magyar meg veheti a többszöröséért, ha bemegy valamelyik áruházba…

– Hadas Attila, Nyírtelek –
hirdetés