Hát élet ez?

Hát élet ez?
© Illusztráció: Getty Images
Eddig is rajongtam Jeremy Irons amerikai színészért, de most különösen a szívem csücskébe zártam. A soha nem henyélő művész legutóbb a következő megállapítást tette: nem azért jöttünk erre a földre, hogy ennyit dolgozzunk, az élet több ennél. Hálásan köszönjük Jeremy, hogy kimondtad, helyettünk is! Matyasovszki József jegyzete.

Merthogy – velem együtt – bizonyára sokan érzik: valójában porszem került a gépezetbe, amit életnek hívunk. Aligha annyiról kellene szólnia a létezésnek, hogy nemcsak a munkahelyen, de még otthon is robotolunk. S valójában miért is? Családtagokért, akikkel csak keveset lehetünk együtt. Öncélú és drága kényelemért, s a jelen kapitalistáinak néhány marxista, – embernemesítő, de se nem szabad, se nem heurisztikus munkáról szóló – lózungja miatt.

S eközben milliók valósága hó végétől hó végéig tart, a robot pedig – hála a kizsákmányoló hülyítésnek – látástól Mikulásig. „Milljók egy miatt.” Antropológusok szerint a természeti népek napi 2 óránál nem áldoznak többet a létfenntartásra, a többi közös élményszerzésre fordítódik. Nem is ők vágták gallyra a világot. Nekünk pedig maradnak a sárga csekkek, s az örökös szorongás a megélhetés miatt, s a látszatszabadság.

Matyasovszki József
hirdetés