Helyi közélet

2013.09.26. 10:28

Záhonyi évfordulók

Záhony - A 2013-as esztendőben is több nevezetes esemény évfordulójára emlékezhetnek a határváros lakói.

Záhony - A 2013-as esztendőben is több nevezetes esemény évfordulójára emlékezhetnek a határváros lakói.

Egy 215 éves útkimutatási összeírás már jelentős tiszántúli kereskedelmi útként tüntette fel a Záhonyon és a záhonyi Tisza-hídon át Ungvárig vezető megyei utat. 140 éve indult meg a vasúti közlekedés, amellyel a mai napig szorosan összekötődött a település története. Ugyancsak akkor emelték az első fából készült vasúti hidat a Tisza folyó záhonyi szakaszán.

105 éve minősítették állami úttá a településen átmenő utat. 65 éve épült meg az első vasutas lakótelep, melyet az akkori közlekedési miniszterről elnevezve, később Gerő-telepként emlegettek a záhonyiak. 55 éve kezdődött el egy újabb vasutas lakótelep építése. Fél évszázada kezdték el a záhonyi körzet harmadik fejlesztési szakaszát és 30 éve fejezték be az ötödik bővítési programot. 45 éve hoztak létre önálló pályafenntartási főnökséget Záhony székhellyel.

40 éve létesítettek középiskolát, 35 éve pedig birtokba vehették a tanulók és tanáraik a tanoda új, önálló épületét. 35 éve alakult meg a MÁV Záhonyi Körzeti Üzemfőnöksége. Negyedszázada készült pályázat Záhony Nagyközség várossá nyilvánítása érdekében. 15 éve avattak először díszpolgárokat a városban, a két kitüntetett a Záhonyban született tudományos kutató Dr. Béres József és a szakmai pályafutása első évtizedeiben a városhoz kötődött Sipos István MÁV vezérigazgató lett.

Tancsik Róbert

Címkék#Záhony

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában