Hat kinövés van a fején és 50 km/h-val fut – mi érkezett a Nyíregyházi Állatparkba?

Akt.:
Hat kinövés van a fején és 50 km/h-val fut – mi érkezett a Nyíregyházi Állatparkba?
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Különleges külsejű varacskos disznók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba. Bár a fajból hiányzik a könnyedség és az elegancia, alkalmazkodóképessége páratlan.


Ez a közepes termetű párosujjú patás nagy fejjel, rövid nyakkal, erős testtel és durva, sörteszerű szőrzettel rendelkezik. Nevét a fején lévő hat porcos kinövésnek köszönheti, ez valószínűleg a szem és arc védelmét szolgálja, ráadásul szemfogai jellegzetes agyarrá módosultak, melyek akár 30 centiméterhosszúak is lehetnek, így különleges külsőt adnak az afrikai szavannák jellegzetes sertésféléjének.

Hosszú, vékony lábaival igen gyorsan tud futni, akár 50 km/órás sebességre is képes, s futás közben bojtos farkát felfelé mereszti.

Mivel verejtékmirigyei nincsenek, elsősorban a füves szavannák azon részeit részesíti előnyben, ahol lehetősége van egy kis dagonyázásra, hogy a bőrére tapadt sárréteggel védje testét a nap sugarai és az élősködők ellen.

A felnőtt kanok általában magányosan élnek, a többi állat viszont családi csoportokat alkotva kutat táplálék után, mely elsősorban fűfélékből, lágyszárú növényekből és gumókból áll. Rövid nyaka miatt sokszor le kell térdelnie a táplálkozáshoz, ezért a csülökízületek védelme érdekében speciális csülökpárnák alakultak ki az állat lábán. A malacok 170 napi vemhesség után jönnek a világra egy fűvel bélelt üregben, s 10 napos koruktól fogva követik anyjukat.

A Nyíregyházi Állatpark új csapata jelenleg két ivarérett nőstényből és egy-egy kan süldőből áll. A hollandiai Arnhem állatkertjéből érkeztek, hogy a Nyíregyházi Állatpark afrikai bemutatójában a sertésféléket képviseljék. A konda jó választásnak bizonyult, mert a folyamatos aktív mozgásukkal felpezsdítették a fekete kontinens élővilágát bemutató területet.
hirdetés