Hat vonatot érint az óraátállítás

A vasútnál két nemzetközi járat két-két szerelvényét és két belföldi vonatot érint a változás: az előbbiek egyórás, az utóbbiak 9-10 perces késéssel közlekednek majd – mondta Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője.

A nemzetközi vonatok közül a Dacia és a Belgrad expresszt érinti az óraigazítás; ezek két-két járata egyórás késéssel közlekedik majd.

A hajnali 2 óra 50 perckor Füzesabonyból Budapestre, illetve a 2 óra 51 perckor Dombrádról Herminatanyára induló járatát csak háromkor indítja útnak a MÁV, hogy le ne maradjanak az utasok.

A Malév, a Volán, a Mahart és a BKV járatait nem befolyásolja.

A nyári időszámítást 1976-ban, három évvel az egész világot megrázó első olajár-robbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy így 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia-megtakarítás érhető el.

Magyarországon 1980-ban vezették be a tavaszi és őszi óraátállítást. Hazánkban a kétféle időszámítással egy nagyobb város egész évi villamos-energiájának megfelelő, csaknem 200 gigawatt villamos-áramot lehet megtakarítani.

Egy kutatás szerint a magyarokat nem rázza meg nagyon az óraátállítás, ellentétben a mexikóiakkal, akik állításuk szerint jóval kevesebbet tudnak teljesíteni az ágyban 1998 óta, amikor náluk is bevezették ezt a gyakorlatot.

Egy másik felmérés azt mutatja: Kanadában és az USA-ban körülbelül 6-7%-al többen okoznak közlekedési balesetet a nyári időszámítás kezdete után egy hétig, mint előtte egy héten át.
hirdetés