Hatalmas dübörgésre ébredtek hajnalban

Egy kilőtt orosz tank Budapesten
Egy kilőtt orosz tank Budapesten - © Fotó: internet
Kemecse – Budapesten tanult kőművesnek a Kemecsén élő Szegedi Péter, amikor kitört a forradalom, s tizenöt éves legényként ott volt még akkor is, amikor a szovjet csapatok bevonultak a fővárosba.

– Hatalmas dübörgésre ébredtünk fel az egyik hajnalban. Mindnyájan szaladtunk megnézni, hogy mi is az a félelmetes zaj, hát déli irányból, a Fehérvári úton jöttek a szovjet tankok. Érdekelt, mi történik, gyalog elindultam Pestre. A Móricz Zsigmond körtérnél jártam, amikor látom, Pest felől is szovjet tankok jönnek. Az egyik leadott egy lövést, többen is meghaltak. Hasra vetettem én is magam, nagyon megijedtem, de nem lett semmi bajom. Mikor felocsúdtam, néztem, mit tudok segíteni. Kiabáltam például a mentősöknek, amikor találtam egy sérült embert.

– Az oroszok több alkalommal is igazoltattak, ha gyanúsnak találnak, bármikor lelőhettek volna, de szerencsére mindig továbbengedtek. Mikor a harckocsik bejöttek Budapestre, eltűntek a tanáraink, nem volt tanítás, mindenki mehetett haza. Én gyalog indultam el Kemecsére, bizony sok idő eltelt, mire hazaértem. Ahol utolért az éjszaka, ott kaptam mindig szállást és ételt.

KM-MML

Címkék: , ,hirdetés