Határsértők Grúziából, cigaretta Ukrajnából

Határsértők Grúziából, cigaretta Ukrajnából
Hiába volt a nagy hideg, a zord időjárás. A Nyírbátori Határőr Igazgatóság határszakaszán az elmúlt egy hét alatt hat grúz és egy iraki állampolgár illegálisan jött hazánkba.

Március 8-án késő este a beregsurányi határőrök hőkamerájának monitorán tűnt fel négy imbolygó alak. Az éjszaka vándorai a határállomástól északra mintegy másfél kilométerrel lépték át az ukrán-magyar államhatárt. A térségbe irányított járőr a határvonaltól majd’ két kilométerre az ország mélységében érte utol a hívatlan látogatókat. Grúzok voltak csakúgy, mint az a két férfi, akiket március 11-én este Uszka térségében az egyik határjeltől 30 méterre fogtak el a magyar határőrök.

A hat grúz határsértőt a végek őrei visszaadták az ukrán határőröknek. Ráadásul két évig egyikük sem léphet országunkba.

Március 15-én a kora délelőtti órákban adták vissza a magyar határőrök a toloncegyezmény alapján ukrán kollégáiknak azt az iraki férfit, aki előző nap reggel a Bodolói-szög északi részén illegálisan lépte át a zöldhatárt. A csurom vizes férfit néhány óra múlva Vásárosnaményban a rendőrök fogták el. Az elrendelt beutazási- és tartózkodási tilalom értelmében öt évig nem jöhet hazánkba.

Az egy hét alatt tucatnyi honfitársunknál, hat ukrán és egy szlovák állampolgárnál, valamint öt eddig még ismeretlen személy által hátrahagyott csomagban találtak a határőrök – 9.798 doboz – ukrán zárjegyes cigarettát. A csempészett, vagy jövedéki termékkel való visszaélésből származó dohánytermék fekete piaci értéke megközelíti az ötmillió forintot.

A záhonyi vasúti híd deltájába dobtak ki három nagy utazótáskát a Tisza nemzetközi gyorsvonatból. A határőrök rejtve maradtak mindaddig, amíg a csomagért meg nem érkeztek a „címzettek”. Egyiküket, aki magyar állampolgár, sikerült elfogni, de két társa a sűrű bozótosban egérutat nyert. A táskákban egymillió forint értékű füstölni való volt.

A határőr nyomozók egy tiszabecsi portán idegenrendészeti ellenőrzés során 1.284 doboz, a szomszédos ház udvarán két hátizsákban pedig további 175 doboz ukrán zárjegyes cigarettára bukkantak.

A Batár folyó partján a kölcsei határőrök kétezer doboz cigarettát találtak. Mielőtt átkutatták volna a folyócska határ menti szakaszát, két illetőt vettek észre. Azok meglátva a végek őrzőit a töltésen átmászva az ország belseje felé vették az irányt, és gyorsan elszeleltek. A hátra hagyott cigaretta értéke meghaladja az egymillió forintot.

– Tanyik József –
hirdetés