Határsértők, motor- és cigarettacsempész a hétvégén

Határsértők, motor- és cigarettacsempész a hétvégén
Amíg a Nyírbátori Határőr Igazgatóságon és kirendeltségein az állomány jó része a Határőr Napi programon vett részt, a szolgálatban lévők sem tétlenkedtek a jeles hétvégén.

Egy honfitársunk az Európai Unió belső légi járatával akart Spanyolországba utazni. A debreceni repülőtéren az útlevélkezelők azonban kiszúrták, hogy külföldre távozásában az illetékes hatóság korlátozta, így nem engedték felszállni a repülőgéppel.

Nyírbátorban a határőr igazgatóságon éppen felsorakoztak az elismerési ünnepségre a jutalomban részesülők, amikor a Csengeri Határrendészeti Kirendeltség vezetője Ököritófülpös belterületén megállított és ellenőrzött egy gyanús Suzuki Swift Sedant. A főtisztet szimata most sem csalta meg. A 23 éves jánkmajtisi férfi által vezetett gépkocsi utastere és csomagtartója dugig volt ukrán zárjegyes cigarettával. A 3.500 doboz kék Priluki és a 3.000 doboz Next értéke meghaladja a három millió forintot.

A tiszabecsi határállomásnál egy ukrán rendszámú Opel Omegával akarta elhagyni az országot egy ukrán férfi. A gépkocsi ellenőrzése során az útlevélkezelők egy Suzuki GSXR 600-as motorkerékpár vázat és blokkot találtak a csomagtartóban. A tüzetesebb vizsgálat kiderítette, hogy a Magyarországon forgalomba helyezett egy hónapos  2,5 millió forint értékű motorkerékpár opcióval terhelt, a blokkon szereplő motorszámot és az alvázon található típustáblát eltávolították.

A fehérgyarmati határvadászok és rendőrök közös járőre Csaholc belterületén ellenőrizte azt a magyar állampolgárt, aki lopott kerékpárral közlekedett éppen.

A kölcsei határőrök járőre 2006.június 23-án éjfél előtt Uszkánál az államhatár közelében elfogott három személyt, akik magyarul nem beszéltek. A 23 éves és két 26 éves grúz fiatalember egy héttel korábban indult útnak  hazájából Ukrajnába. Odesszáig hajóval, onnan Kijevig vonattal, majd a magyar határ közeléig autóbusszal utaztak. A zöldhatáron – illegálisan – gyalog érkeztek hazánkba.

A három határsértőt a magyar határőrök visszaadták ukrán kollégáiknak.

A csengeri határőrök Rozsály belterületén fogták el azt a román állampolgárt, aki erősen ittas állapotban elvétette a hazafelé vezető irányt és áttévedt hazánk területére.

A barabási határőrök két szabadnapos munkatársa 2006. június 25-én délelőtt Gelénes község belterületén igazoltatott három illetőt, akik személyazonosságukat és Magyarországon való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni. Elmondásuk szerint grúz állampolgárok, akik egy hónapja indultak el Isztambulba munkát vállalni. Tíz napot dolgoztak ott, majd egy honfitársuk – ezer-ezer amerikai dollár fejében – kamionba bújtatva elhozta őket a magyar határ közelébe. Két napig egy lakatlan faházban pihentek, majd fél órás autókázás után az embercsempész megmutatta az államhatár húzódását és sorsukra hagyta földijeit. A három vándor jó fél órás gyaloglás után az ukrán-magyar határt időközben illegálisan átlépve érkezett meg Gelénesre. A helybelieknek feltűnt az általános iskola előtt ácsorgó három idegen. Ők szóltak a két szabadnapos határőrnek.

A grúz határsértők menekültstátuszért folyamodtak.

– Tanyik József –
hirdetés