Határtalan közös fejlesztések

Határtalan közös fejlesztések
Határtalan közös fejlesztések
Az EU-s INTERREG után következik az Európai Együttműködési Operatív Program.

Szomszédainkkal közösen, elsősorban a határ menti régiókban az uniós támogatás igen hatékony lehet. Sőt, volt már az első „felvonásban” is – mondta magyar, ukrán, román, szlovák szakembereknek a keddi nyíregyházi társadalmi érdekegyeztető fórumon Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget felügyelő kormánybiztos. A benyújtott 1800 pályázatból 300 nyert, s jó példának említette megyénkben a Felső-Szabolcsi és a Munkácsi Kórház közös pályázatát a beteg gyerekek rehabilitációjára, melyre az munkácsiak 246 ezer eurót, a kisvárdaiak 110 millió forint támogatást nyertek.

Míg az idén záruló ciklusban négy program futott, a 2007–13-asban 11 olyan témakör szerepel a fejlesztési tervben, mely érinti a határ menti régiókat. Különösen az ún. „zsáktérségek ” kinyitására lesz lehetőség a határon átnyúló együttműködés révén, mely nagyban segíti majd felzárkózásukat is. S az ilyen programok prioritást élveznek az EU-ban.

Az EU elemi érdeke

A fórumon nemcsak a már uniós szlovák, a hamarosan oda belépő román, hanem ukrán szakemberek is részt vettek. Ezzel kapcsolatban Törzsök Erika, a MEH főtanácsadója a Kelet-Magyarországnak elmondta:

Az, hogy Közép-Európa nagy része az unió résztvevőjévé válik, tulajdonképpen visszaállít egy történelmi rendet, és azt gondolom: az Európai Uniónak elemi érdeke, hogy Ukrajnával megtalálja az együttműködés sorát, hiszen nagy ország, óriási piac. Amit mi, magyarok a közlejövőben elsősorban kezdeményezhetünk, az Kárpátalja különleges gazdasági övezetként való kezelése.

– Györke László –
hirdetés