Határvadászok hétvégéje

Határvadászok hétvégéje

A záhonyi határvadászok három olyan ukrán állampolgárt is elfogtak a hétvégén, akik a határátkelőhelyen az ellenőrzést megkerülve illegálisan léptek országunkba.
Tiszabezdéd belterületén egy ukrán gépkocsi két utasa bizonyult határsértőnek.

Beléptető bélyegző-lenyomat egyikük útlevelében sem volt. A ruha alatt azonban mindkettőjük testére erősítve a szomszédos ország zárjegyével ellátott cigarettát találtak a határvadászok – összesen 361 dobozzal több mint164 ezer forint értékben. A külföldieket és a jövedéki terméket a határőrök átadták a Nyíregyházi Fővámhivatal Kisvárdai Kirendeltség munkatársainak.

A harmadik határsértőt a határvadászok Tiszabezdéd határában kapták el. Ő sem rendelkezett beléptető bélyegző-lenyomattal, sőt vízummal sem. Hamis olasz tartózkodási engedéllyel  azonban igen. Azt adta át a zöld-vállaposoknak a továbbutazás feltételét igazolandó. Ellene közokirat-hamisítás bűncselekmény miatt is eljárást indítottak. Ráadásul öt évig nem léphet hazánk területére.

Tiszabecsnél egy Ukrajnába utazó honfitársunknál egy taktikai tükörszárat – közismert nevén Viperát találtak az útlevélkezelők. Különösen veszélyes eszköz birtoklása miatt jelentették fel az illetőt a lakóhely szerint illetékes VII. kerületi rendőrkapitányságon.

A fehérgyarmati határvadászok a mátészalkai vasútállomáson két hajléktalant – egy férfit és egy nőt – választottak szét, akik valamin hajba kaptak. Garázdaság bűncselekmény elkövetése miatt a határőrök átadták őket a helyi rendőröknek.

A nyírbátori határvadászok és a nyíregyházi rendőrök lakossági bejelentés alapján tettenértek és elfogtak Baktalórántházán egy tolvajt.

A Bereg Határvadász Század  Záhony-Budapest között közlekedő gyorsvonaton szolgálatot ellátó járőre a kisvárdai vasútállomáson észrevette, hogy a vonatról két táskát dobnak ki, amit két személy magához vesz. A határvadászok pillanatok alatt elfogták az egyiket, de a másik hátrahagyva mindent hanyatt-homlok elmenekült. A táskák több mint ezer doboz ukrán zárjegyes cigarettával voltak megpakolva. A füstölnivaló feketepiaci értéke meghaladta a félmillió forintot. Az árut és az elfogott –magyar állampolgárságú – illetőt a határvadászok átadták a Nyíregyházi Fővámhivatal Kisvárdai Kirendeltség munkatársainak. 

Tiszabecsnél egy ukrán állampolgár az általa vezetett osztrák rendszámú Opel Astra személygépkocsival akarta elhagyni az országot. A jármű tulajdonjogát egy adás-vételi szerződéssel igazolta. Az ellenőrzés során azonban kiderült, hogy a gépkocsi magyar honosságú, azt korábban kérelemre ideiglenesen kivonták a forgalomból. Aztán egy másik gépkocsiról származó osztrák rendszámtáblát szereltek fel rá. Az Opel vezetője ráadásul forgalmi engedélyt sem tudott felmutatni. 

– Tanyik József –
hirdetés