Hátborzongató fotók az 1900-as évek gyermekmunkásairól

Akt.:
Hátborzongató fotók az 1900-as évek gyermekmunkásairól
© Fotók: Lewis Hine
USA – Lewis Hine 1908-ban lett a Nemzeti Gyermekmunkaügyi Bizottság hivatalos fotográfusa. Ekkor még sejtelme sem volt róla, mekkora fába vágta a fejszéjét. A következő egy évtizedben Amerikát járva sorra látogatta azokat a gyárakat, ahol gyermekmunkásokat alkalmaztak. Emiatt folyton ki volt téve a gyártulajdonosok fenyegetéseinek, akik igyekeztek távol tartani a nyilvánosságot a gyárak falaitól.

Hine mindent bevetett, hogy felfedhesse a valóságot. Gyakran álcázta magát, előfordult, hogy tűzvédelmi felügyelőként, vagy bibliát árusító ügynökként jelent meg a gyermekmunkásokat alkalmazó üzemekben. A saját biztonságát kockáztatta, amikor előhúzta fényképezőgépét, hogy dokumentálja, milyen szörnyű és egyúttal veszélyes körülmények között dolgoztatják a gyerekeket. Egyetlen cél mozgatta: véget vetni a gyermekmunkának. Az évek során több ezer fényképet készített, amelyek röpiratok, újságok és magazinok lapjaira nyomtatva láttak napvilágot. Végül a kormányzat észbe kapott, és szigorította a munkajogi szabályokat.

1_Giles Edmund Newsom, fiatal bányamunkás súlyos balesetet szenvedett munkavégzés közben a Sanders Spinning Mille-ben. Az ekkor 11 éves kisfiú lábát szétzúzta egy munkagép lezuhanó darabja. Ennek következtében a gyermek ráesett egy fúrógépre, amely beszorította az egyik kezét, és végül két ujját is eltörte.

2_Amikor ez a kép készült, Rosie hétéves volt. Az írástudatlan kislány ekkor már két éve dolgozott a dél-karolinai Blufftonban, a Varn & Platt konzervipari vállalatnál. Kagylóbelezésre alkalmazták, bár a törékeny gyermek egy munkanap alatt csupán néhány állat héját tudta felfeszíteni.

3_A hétesztendős, mezítlábas Ferris újságosfiúként dolgozott az Alabama állambeli Mobile városában.

4_A tizenegy éves Ellie Campbell a gyapotszedők táborához tartozott Oklahomában. Egy munkanap alatt körülbelül 75-125 fontnyi (34-57 kilogramm) gyapotot szedett össze, és maga cipelte a megtelt zsákokat, amelyek egyenként körülbelül 50 fontot (23 kilogrammot) nyomtak.

5_Egy kimerült újságosfiú alszik a lépcsőn New Jersey városában.

6_A négyéves Mary kagylót belez a louisianai Dunbarban, a kislány egy nap alatt mindössze két héjat tud felfeszíteni. Amikor nem dolgozik, ő vigyáz a babára.

7_A pennsylvaniai Pittston szénbányájában dolgozó fiatal fiúk, közöttük a legkisebb Angelo Ross.

8_A tizenöt esztendős Vance hosszú évekig dolgozott egy nyugat-virginiai szénbányában. Mindössze annyi feladata volt, kinyissa, majd bezárja a képen látható csapóajtót, amelyen keresztül a bányászjárművek közlekedtek.

9_A tízéves Rose Biodo három nyáron át vigyázott csecsemőkre, valamint cipelt bogyókat (egyszerre két kosárnyi gyümölcsöt) New Jersey városában.

10_New Jersey-ben az Arnao család minden tagja dolgozott, még a hároméves Jo is, hatéves fiú-, és kilencéves lány testvérével együtt.

– BoredPanda –


Fotók: Paul Brake
New York - Elhagyatott elmegyógyintézetek, vérfagyasztó látványt nyújtó régi erődök: ha New Yorkra gondolunk, főként a hatalmas felhőkarcolók, villogó neonfeliratok, nyüzsgő nagyvárosi forgatag és a sárga taxik látványa ugrik be, pedig a metropolisznak akad néhány igen kietlen szeglete is. Paul Brak...

Gomolyog a füst az ikertornyokból, miután a gépeltérítők miatt két repülő is becsapódott az épületekbe
Már 17 év telt el azóta, hogy egy terrortámadás érte a World Trade Center ikertornyait New Yorkban, valamint a Pentagont. Azon a napon négy repülőgépet térítettek el a terroristák, ebből kettő a Világkereskedelmi Központba, egy a Pentagonba, míg az utolsó Pennsylvániában a földbe csapódott, miután a...
hirdetés