Hatékonyabb felsőfokú oktatást fejlesztenek a Nyíregyházi Egyetemen

Akt.:
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Egyetem mintegy száz oktatója, kutatója dolgozik az új projekten.

Hosszú távon is kiszámítható jövőt elsősorban olyan felsőoktatási intézmény képes biztosítani a fiataloknak, amely rengeteg erőforrást mozgósít tudásfejlesztésre és -hasznosításra. A 2016-ban egyetemi rangot szerző nyíregyházi campus nemrég ilyen célokra szövetkezett, illetve pályázott. Ezúttal nem csupán egy olyan innovatív stratégia megalkotásáról van szó, amely illik az új szerepkörhöz, hanem olyanról is, amely a jövőépítést szolgálja. Már az első lépéseket siker koronázta, ugyanis 378,44 millió forintot nyertek EFOP-os forrásból egy 2017. május 1-jétől 2020 január 31-éig tartó program finanszírozására. Erről számoltak be kedden egy konferencián, illetve azt megelőzően egy sajtótájékoztató keretében a menedzserek és az alprogramkezelők.

Hogy miről is van szó? Például a Kárpát-medencei Tudástér megteremtéséről, az egészségtudatosságra nevelésről, vagy az oktatási innováció idegen nyelvűvé tételéről, hogy csak néhányat említsünk. Dr. Toledo Rodolfó, a projekt szakmai vezetője nem rejtette véka alá, hogy tulajdonképpen két fő prioritást tartottak szem előtt. Szeretnék, hogy az egyetemnek minél több hallgatója legyen az elkövetkező években, s a hallgatók lehetőleg fejezzék is be a tanulmányaikat, amihez bennmaradást segítő projekteket dolgoznak ki.

– Az eredményesség ma elképzelhetetlen megfelelő mintatantervek, a piacorientált szemlélet és a gyakorlati óraszámok növelése nélkül, s az se baj, ha a tudástartalmak online is elérhetők, könnyen hozzáférhető, kompakt, akár telefonra applikálható módon – mondta el a szakmai vezető. Az utóbbira azért is szükség van, mert 23 e-learning kurzus és 10 idegen nyelvű tananyag fejlesztésével egy távoktatási központot is létre kívánnak hozni (MOOC). A pályázat mindemellett keretet ad 17, összesen 30 órás továbbképzés megvalósításáéhoz, amiből kettő már lezárult.

KM-MJ
hirdetés