Hajdú-Bihar

2015.01.10. 15:43

Káosz a KRESZ-vizsgán?

Nyíregyháza - A januártól életbe lépő kérdéssor sok bonyodalmat okozhat még a leendő autóvezetőknek.

Nyíregyháza - A januártól életbe lépő kérdéssor sok bonyodalmat okozhat még a leendő autóvezetőknek.

Megújítja és bővíti a KRESZ vizsgakérdéseit a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal, a januárban vizsgázók már az új kérdésekkel találkozhatnak. Sok szakértő úgy tartja, hogy aki felkészült, annak nem jelenthet gondot a jogosítvány megszerzése.

Érsek István, a Közúti Gépjármű-közlekedési Hivatal vezetője korábban elmondta: azok, akik januártól a KRESZ-vizsgát tesznek, a korábbinál sokkal több kérdést tartalmazó kérdésbankból kapnak feladatokat, és tartalmilag is megújulnak a vizsgakérdések, igazodva a technológiai változásokhoz.

A megújult vizsgával azt szeretné elérni a hivatal, hogy az elméleti képzéssel a vizsgázni szándékozó ténylegesen szert tegyen a közlekedési ismeretekre, felkészülten kerüljön ki a forgalomba, és ezzel javuljon a közlekedésbiztonság. Emellett uniós célkitűzés, hogy a következő hat évben ötven százalékkal csökkenjen a közúti balesetek száma. Ha tartósan akarjuk fejleszteni a közlekedésbiztonságot, akkor a képzésbe kell invesztálni.

Felemás érzésekkel

– A KRESZ nem változott. A különbség annyi, hogy amíg korábban egy oktatókönyvből könnyen elsajátíthatták a tanulók a KRESZ szabályait, ez most jóval kacifántosabb lett – fogalmazott Soltész László, a Nyírstop Autósiskola vezetője.

– Az anyag és a felkészülés folyamata nem módosult, hiszen ugyanúgy leadjuk a KRESZ szabályait, majd jöhet a gyakorlás a vizsgáig. A probléma ott kezdődik, hogy megbonyolítják, nyakatekerten fogalmazzák meg a kérdéseket. Ez nem szakmai tudás alapján összeválogatott kérdéssor. Fontos a változás, de nem így. Míg ezelőtt egy képen jól láthatóan volt felrajzolva a rendőr és annak mozdulatsora, addig most mintha a nyolcadik emeletről fotózták volna, szinte semmi sem látszik belőle. A kérdések és a válaszok túl hosszúak, és segédanyag sincsen hozzájuk. Sok esetben még mi, oktatók is vitába szállunk egy-egy kérdésnél, és ami elszomorító, hogy a sorozatban nem egy hibát is találtunk. Ha nekünk sem egyértelmű, akkor mit mondjon a tanuló? – tette fel a kérdést Soltész László.

Hosszúak a kérdések

– Néhány példa értelmezhetetlen. De mit tehetnék, tanulok, gyakorlom a kérdéssort – válaszolta lapunknak Péter, akinek már a decembertől meglévő új kérdésekkel is meg kell birkóznia a hétfői KRESZ-vizsgán. – Van, amelyik egyértelmű, de van, amelyiket egy perc alatt szinte lehetetlenség még akár végig­olvasni is. Több kérdés fejtörést okoz, az illusztrációk pedig sok esetben becsapósak. Azt szoktam mondani, hogy kifogásokat mindig talál az ember, de ez talán már kicsit túlzás. Mintha nem akarnák, hogy jogosítványt szerezzek. Nincs mese, jogsira szükség van, ha nem most, akkor később biztosan meglesz.

– Van pár ismerősöm, akik szerintem már a kérdések és a válaszok végigolvasásánál bajban lesznek, ami egyrészről mókás, viszont aggasztó is. Lehetnének lényegre törőbbek is a példák – folytatta apró mosollyal az arcán a fiatal középiskolás fiú.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!