Hatvan esztendős a Kölcsey-gimnázium

Kalucza Lajos és Márk Attila Olivér
Kalucza Lajos és Márk Attila Olivér - © Fotó: Sipeki Péter
Nyíregyháza – A Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium a 2017/18-as tanévben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Váci Mihály Kulturális Központ színháztermében kedden 14 órától tartják a 60. jubileumi ünnepséget.


A gimnázium létrehozása a magyarországi tanítóképzés átszervezéséhez kötődik. A Nyíregyházi Magyar Királyi Állami Elemi Népiskolai Tanítóképző Intézet ugyanis 1914-ben nyitotta meg kapuit, és 1959-ig, a középfokú tanítóképzés felsőfokúvá szervezéséig látta el a feladatát. 1959-ig a fiú Felsőfokú Tanítóképző Intézet a Széchenyi utca 6. sz. alatti épületben működött, amely mindvégig állami iskola volt. 1959 szeptemberében megnyílt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye első felsőoktatási intézménye, a felsőfokú tanítóképző. Ezért az 1954/1955-ös tanévben szerveződött az első gimnáziumi osztály a megszüntetés alatt álló tanítóképzés helyett a Bethlen Gábor utcán lévő épületben, ahol az Állami Leánylíceum Tanítónőképző Intézet működött.

Az utolsó tanítónők 1957-ben végeztek, egy évvel később érettségizett az első gimnáziumi osztály. Akkor kapta az intézmény az „Állami Kölcsey Ferenc Leánygimnázium” nevet. Az első igazgató Porzsolt István magyar-német- pedagógia szakos tanár volt, aki 1954-től 1959-ig töltötte be ezt a tisztséget. Őt követte az igazgatói székben Gellér Erzsébet (1959-1967) francia-német-orosz szakos középiskolai tanár. A gimnázium nevéből 1963-ban maradt el a „leány” szó, koedukált iskola lett. 1967-1976 között Gyarmati Jánosné dr., történelem-német-latin szakos tanár volt az iskola igazgatója.

A gimnáziumi osztályok mellett elindult egy egészségügyi szakközépiskolai osztály. Két évtizeden keresztül tanultak ott azok a fiatalok, akik később az egészségügyben helyezkedtek el. 1976-1993 között Dr. Hock Miklósné, történelem-latin szakos tanár volt a Kölcsey igazgatója. 1987-ben megalakult a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskola, így az egészségügy iránt érdeklődők már oda jártak. Az 1988/89-es tanévtől a 13 gimnáziumi osztály mellett a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában egy művészeti szakközépiskolai osztály is helyet kapott. 1989-től vált az iskola tiszta gimnáziumi profilúvá, miután a Bethlen Gábor utcán létrejött az önálló Művészeti Szakközépiskola. 1993-tól 2011-ig Kalucza Lajos történelem-német szakos tanár volt az igazgató. Az ő menedzselése alatt vált az iskola országos szinten is elismertté. Jelenleg Márk Attila Olivér az igazgató, ő lesz a keddi ünnepség házigazdája.

KM

 
hirdetés