Hatvan éve végezték ki a cigány forradalmárt

Dandos Gyula központi szerepet játszott a helyi forradalmi eseményekben
Dandos Gyula központi szerepet játszott a helyi forradalmi eseményekben - © Fotó: Olvasónktól
Vásárosnamény – A beregi unitárius szórvány életében az 1956-os forradalom 60. évfordulóján rendezett emlékév nyitánya volt, amikor megkoszorúzták a vásárosnaményi cigány fiatalok Dandos Gyula emléktábláját az Eötvös-kúriában lévő emlékszobában.


Dandos Gyula 1938. július 2-án született Torockón, legalábbis az unitárius anyakönyv bejegyzése szerint. Az 1950-es években a nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnázium tanulójaként érte az ‚56-os forradalom. A Nyíregyházi Forradalmi Diáktanács vezetője lett, s rátermettségének köszönhetően központi szerepet játszott a helyi forradalmi eseményekben.

1956 novemberében a karhatalmisták elfogták, s megkezdődött kálváriája. Először az ungvári börtönbe, majd a nyíregyházi ÁVO börtönébe zárták, innen került gyógykezelésre a szentgotthárdi szanatóriumba, ahonnan kétszer is próbált megszökni. A második szökésekor, 1957. február 10-én agyonlőtték, és ismeretlen helyre hantolták el. Emlékét emléktáblák (a nyíregyházi Petőfi-kollégium falán, a vásárosnaményi Eötvös-kúria emlékszobájában) és kopjafák (a nyíregyházi Északi temetőben, a csömöri Glória Victis Alapítvány emlékművén) őrzik.

Fontos megemlíteni, hogy a III. beregi pünkösdölőn, 2009-ben a Magyar Nemzetőrség megbízásából posztumusz hadnaggyá léptették elő. A vásárosnaményi fiatalok nevében a hadnaggyá avatásakor Jónás László mondott beszédet. A Dandos Gyula tiszteletére állított vásárosnaményi emléktáblát 2010-ben avatták fel.

– Felhős Szabolcs –
hirdetés