Nagyvilág

2010.08.13. 17:36

Washington segítséget küld az erdőtüzekkel küzdő Oroszországnak

<p>Az Egyesült Államok tűzoltó eszközöket és egyéb segélyeket küld Oroszországnak az erdőtüzek elleni küzdelemre - közölte pénteken a Fehér Ház. Erről Barack Obama amerikai elnök az előző nap számolt be Vlagyimir Medvegyev orosz elnöknek.</p>

A Fehér Ház egy rövid közleményben tudatta, hogy Washington segítséget ajánlott fel az erdőtüzekkel küzdő Oroszországnak. Barack Obama csütörtökön telefonon beszélt az orosz államfővel, és a részvétnyilvánítás mellett segítségnyújtást is ígért.

Az amerikai elnökhivatal közlése szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID), a védelmi minisztérium, az amerikai erdészeti szolgálat, valamint az erdő- és bozóttüzekkel rendszeresen küzdő Kalifornia szövetségi állam küld tűzoltó eszközöket és repülőgépeket.

Orosz segítségkérésre is reagálnak

Azt azonban nem közölték, hogy mennyi és milyen eszközöket küldenek, valamint azt sem, hogy tűzoltók is utaznak-e Oroszországba. Azt azonban kiemelte a közlemény, hogy orosz segítségkérésre reagálnak.

Az orosz hatóságok közlése szerint majdnem ötvenezer ember küzd a szokatlan kánikulában kitört erdőtüzekkel. A tüzek a becslések szerint 15 milliárd dollárt emészthetnek fel, azaz az orosz GDP 1 százalékát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!