Havonta 400 pelenka fogy a fábiánházi hármas ikreknél

Akt.:
Havonta 400 pelenka fogy a fábiánházi hármas ikreknél
© Fotó: KM
Fábiánháza – Kiss család – nagy öröm: a fábiánházi hármas ikreknél jártunk.

Alig több mint egy évvel ezelőtt vendégeskedtünk a fábiánházi Kiss családnál, ahol nagy volt az öröm: az akkor két éves Levike kistestvért kapott – mindjárt hármat. A napokban ismét felkerestük az immár négygyerekes szülőket, akik azt mondják, a legnehezebb időszakon már túl vannak. Liliána, Linett és Arnold bearanyozzák a mindennapjaikat, de figyelnek arra is, hogy a legidősebb gyermekük se érezze úgy, hogy háttérbe szorul a kicsik mögött.

Belépünk az ajtón, és szembetaláljuk magunkat a csöppségekkel: a Kiss család hármas ikrei a babakocsiban ülnek és bár széles mosollyal fogadnak bennünket, alig telik el egy perc, Liliána sírni kezd. Aztán beindul a kórus, a kislányt Linett és Arnold is követi. Az anyukájuk, Kissné Ruszkay Ildikó angyali nyugalommal hallgatja őket, akárcsak a báty­juk, Levike, aki megszokta már, hogy ekkora a zsivaj a házban. A folyosó olyan széles, hogy bőven elfér a hármas babakocsi – akár azt is hihetnénk, hogy Ildikó és férje, László úgy tervezték, hogy egyszer majd szükség lesz a tripla járműre, ám erről szó sincs. Levike már elmúlt egy éves, amikor a szülei szerettek volna neki egy kistestvért, és nagyon meglepődtek, amikor kiderült, hogy három gyerekkel bővül a család.

– Megmondom őszintén: amikor megtudtam, hogy hármas ikreket várok, megdöbbentem, sőt, meg is ijedtem egy kicsit – mondja Ildikó. – A babák 2016 decemberében két kilogramm feletti súllyal, egészségesen jöttek a világra, ám csak több hét után jöhettünk haza, és mivel a szülés előtt majdnem két hónapot kórházban kellett töltenem, ez az időszak lelkileg nem csak Levikét és a férjemet, de engem is megviselt. Az első három hónap nagyon nehéz volt, nem is tudom, hogy a család és a nagyszülők segítsége nélkül hogyan tudtunk volna túllendülni rajta – az édesanyám azóta itt él velünk, hogy bekerültem a kórházba és nagyon sok terhet levesz a vállamról.

harm

Egy etetés – másfél óra

– A babák az első hónapokban háromóránként ettek, és mivel egy etetés általában másfél óráig tartott, mire befe­jeztük, szinte már kezdhettük is a következőt, de a fürdetés, öltöztetés is hosszú proce­dúra volt. Ráadásul Linett nyolc hónapos koráig szinte állandóan sírt, és nagyon szerettek ölben lenni, amit csak akkor tudunk megoldani, ha a férjem is itthon van. Ám ahogy teltek a hetek, egyre könnyebb lett minden, és Levike is sokat segít: hozza-viszi a cumit, a pelenkát – ez utóbbiból havonta 400 darab fogy…

Kettő aludt, egy őrködött

– Hárompetéjű ikrek, mégis sok köztük a hasonlóság, a jellemük viszont teljesen eltérő. Arnold a legnyugodtabb (ebben Levikére hasonlít), a lányok viszont hisztisek és akaratosak, főként Linett, aki mindent kiharcol. Már gügyörésznek, olyan, mintha mindent megbeszélnének egymással, és nagyon érdekes, de amíg kisebbek voltak, általában csak ketten aludtak, a harmadik pedig őrködött, vigyázott rájuk – meséli Ildikó, aki a férjével együtt nagyon tudatosan figyel Levikére. – Minden nap szakítunk időt arra, hogy, melléüljünk és játszunk, beszélgessünk vele, hogy ne érezze azt: őt háttérbe szorítjuk. És persze mi ketten is figyelünk egymásra, bár az tény, hogy a gyerekeken kívül szinte semmi másra nem jut időm, számomra már az is kikapcsolódás, ha elmegyek bevásárolni. A férjem gumijavító műhelyt vezet Fábiánházán, traktorgumikat foltoz, és nagyon sokat dolgozik, de mindenből kiveszi a részét.

Zajosan, de boldogan

A Kiss család mindennapjai egy kicsit zajosak, de ennél boldogabbak nem is lehetnének! Egy dolog hiányzik csak az életükből, egy autó.

– Amióta megszülettek az ikrek, együtt még sehová sem tudtunk menni, ezért szeretnénk egy olyan autót, amibe négy gyerekülést be lehet tenni és még mi is beférünk – mondja Ildikó, aki egyáltalán nem bánja, hogy három gyerekkel bővült a család, sőt: ma már nem tudná máshogy elképzelni az életét. – Laci kislányt szeretett volna Levike mellé, hát, kapott kettőt – nevet Ildikó, aki nem titkolja, hogy az elmúlt egy év alatt előfordult, hogy úgy érezte: nem bírja tovább. – Amikor már órák óta sírnak és nem tudom, mit tehetnék, legszívesebben én is sírva fakadnék. De utána rájuk nézek, gyönyörködöm bennük és minden visszaáll a régi kerékvágásba – meséli a négygyermekes anyuka, aki annyi ideig lesz otthon az ikrekkel, ameddig csak lehet: szeretné kiélvezni az anyaság minden egyes pillanatát.

KM-SZA


Nem tudták, hogy mondják el gyermeküknek, hogy három testvére is lesz
Mátészalka - Hármas ikrei születtek egy szabolcsi rendőrházaspárnak. Már van egy négyéves fiuk, de szerették volna, ha lenne még egy gyerekük, végül azonban hármas ikrek születtek. Az ikrek között egy kisfiú, és két kislány van. A családnak a szomszédok is besegítenek, hogy el tudják látni a háro...
hirdetés