Hazai helyzetkép: haldokló egészségügy és oktatásügy, kozmetikázott közbiztonság

Dr. Nagy Attila üzemorvos; Kubínyi Tamás, Álmos Király Akadémia
Dr. Nagy Attila üzemorvos; Kubínyi Tamás, Álmos Király Akadémia
Nyíregyháza, Tiszaeszlár – “Merre tovább, Magyarország? Harmadik alkalommal rendeztünk tanácskozást ezzel a címmel nemrégiben Tiszaeszláron.”

Ezúttal a magyar társadalmat talán leginkább érintő olyan fontos területek álltak az előadások, eszmecserék középpontjában, mint az egészségügy, az oktatásügy, a népességfogyás, valamint a magyarok és a kisebbség együttélési problémái.
Az egészségügy helyzetéről naponta betegeket gyógyító doktorok és egy kórházi sebész főorvos tájékoztatta a jelenlévőket azzal a végkövetkeztetéssel, hogy miután a jelenlegi orvosutánpótlás 90–95 százaléka külföldön helyezkedik el, a ma még aktív nyugdíjas vagy közvetlenül nyugdíj előtt álló orvosok távozása után jelentős orvoshiány várható. Az őket követő generáció nagy hányada már ma is hiányzik a kórházakból, praxisokból, 5–8 éven belül a teljes egészségügyben tetten érhető lesz a szakemberhiány, beleértve az asszisztenciát és ápoló személyzetet is!

A valóság mindent felülír

Ezeket a súlyos problémákat pénzügyi oda-vissza csoportosítgatásokkal megoldani sem hosszú, sem középtávon nem lehet, azonnali és valóban hathatós lépésekre lenne szükség.

Az oktatásüggyel kapcsolatos anomáliákról a megye szinte valamennyi intézményét ismerő, oktatási vizsgabizottságokban is járatos szakember adott tájékoztatást. Időnként sajnos a magyar közoktatást hozzá nem értők próbálják irányítani, az ötvenes évek második felére jellemző módszerekkel, bármi áron megmutatva, hogy csak nekik lehet igazuk. A valóság azonban itt is felül fogja írni a személyi kultuszt építgető, rákosista államosításra emlékeztető politikát, a „Majd én azért is megmutatom!” című fejezet is.
Tény, hogy jórészt azokban az iskolákban történt az elmúlt években tényleges nyári felújítás, karbantartás, szerelés, amelyek fenntartását a valódi tulajdonosi szemlélettel rendelkező önkormányzatok végezték.

Immár csak szabálysértés

A közbiztonság állapotával kapcsolatosan a „két hét alatt rendet teszünk” című mutatvány arról szólt, hogy a tulajdon elleni bűncselekmények jelentős hányadát szabálysértéssé minősítették. Így történhetett meg például, hogy miután egy 8 fős banda szétvert, szétlopott egy lakóházat és annak melléképületeit – mintegy másfél millió forintos kárt okozva –, az elkövetők között szétosztották a kárértéket, és a jog szerint már nem bűncselekményt, csak szabálysértést követtek el a „derék polgárok”.

– Nagy Tibor, Tiszaeszlár polgármestere –
hirdetés