Hazajött a tassi a zsidóság

Hazajött a tassi a zsidóság

A Mózes vallású chaszid ortodox zsidók Nyirtasson rituális fürdőt avatnak.  

A Nyírtasson született Lowy Főrabbi 1949-ben érkezett Kanadába. A régi hagyományokra alapozva felvirágoztatta a helyi zsidó közösséget, saját falut is alapított Montreál közelében, a szülőföldnek emléket állítva Tass néven. Ez a közösség most néhány napra Magyarországra, Nyírtassra költözött.

Az alkalmat az adja, hogy a településen közösségi házat és rituális fürdőt avatnak. Löwy Pátriárka ezer fős kísérettel érkezett hazánkba, útitársait a világ minden tájáról érkezett rabbik alkotják. Négy napon át lesznek vendégeink a külhoni zsidók, s az eseménysorozat igen színesnek ígérkezik. A napirend az évezredes hagyományaik szerint zajlik majd.

A rendezvény programja Nyírtasson
– Egy vallási, gazdasági, kulturális
központ alapkőletétele
– A rituális fürdő (mikve) felavatása
– Megemlékezés a holocaust miatt elhunyt alapító családról, a tóra közösségbe
viteléről, különleges, zenés, táncos esemény keretében

Csütörtökön a sajtó képviselőit Salamon Berkowitz az Ortodox Zsidó Világtanács és a Mechon Simon Szociális és Foglalkoztatási Alapítvány alapítója téjékoztatta, aki nagy odaadással szervezi a rendezvényt. A magyar származású zsidó férfi azt szeretné, ha mindenki közelebbről megismerné a vallást és a zsidóságot, senki nem viseltetne előítéletekkel irántuk.

– Tizennyolc éve dolgozom azon, hogy a Nyírtassról elszármazott zsidók utódait hazahozzam – mondta Salamon Berkowitz.A közösségünk tagjai pedig azt szeretnék ha fél évszázad után is szeretettel fogadnák őket szülőhazájukban, s ők büszkén vállalhatnák magyarságukat – folytatta. A szervező úgy véli, megérdemlik a helyiek szeretetét, mert viszonzást nem várnak tetteikért, a szülőföld fejlesztésért, amihez bármikor készek segítséget nyújtani.
hirdetés