Házak vízben, lakók pácban

Házak vízben, lakók pácban
Bár két napja jelentősebb csapadék nem hullott, a korábbi égi áldás sok gondot okoz a mélyebben épült házak lakóinak megyeszerte.  Házak vízben, lakók pácban 2006.06.08. video Aktuális helyzetkép Szabolcsból és Borsodból [.pdf – 95KB]

Tiszavasváriban például a Vörösváry u. 3. alatt özv. Papp Antalné két kezével és szomszédja segítségével próbálja megvédeni hajlékát „minitöltés” építésével.

– Az a baj, hogy a főút és a vasút töltése közé szorultunk – mondja. – Ha sok eső esik, nagy hó olvad el, a víz ebből az árokból nem tud elfolyni. A polgármesteri hivataltól nem jön segítség, a magam erejéből meg nem tudom elvezetni a vizet, 41 ezer forintos nyugdíjam élni is kevés.

Bercelnél tetőzik

A belvízzel elöntött terület még mindig 14 ezer hektár a megyében, tizenegy szivattyútelep 1,4 millió köbméter belvizet emelt át tegnap. A vízügyi igazgatóságon kívül 3 vízgazdálkodási társulat és 8 települési önkormányzat is készültség mellett védekezik a belvíz ellen.

A Tiszán jelenleg Tisztelek és Gávavencsellő között még II. fokú az árvízvédelmi készültség – ahol a folyó csütörtökön tetőzött –, ettől feljebb Záhonyig pedig I. fokú. Záhony térségében csütörtök este várhatóan megszüntetik a készültséget.

A Kraszna a hazai felső szakaszon apad, Kocsord térségében jelenleg tetőzik I. fokú készültség mellett, melyet napokig fenn kell tartani. A Lónyay-főcsatorna még mindig árad, a torkolati szakaszon I., Kótaj és Kemecse között II. fokú árvízvédelmi készültséget tart a Fetikövízig.

– Györke László –
hirdetés