Hazánk is tagja lett az UNESCO kormányközi bizottságának

Magyarország is bekerült az UNESCO kulturális örökségének védelméért alapított kormányközi bizottságba. Az erről szóló egyezményben részt vállaló országok június 27-29. között tartották első közgyűlésüket Párizsban, ahol a 18 tagú kormányközi bizottságot is megválasztották.

A választáson 45 állam szavazhatott, Magyarország a közép-kelet európai régió 7 jelöltje közül 32 szavazattal az első helyen jutott be a testületbe.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség védelméről szóló 2003. évi Egyezményének célja a résztvevő államok szellemi és kulturális hagyományainak védelme. Az egyezmény 2006. április 20-án lépett életbe, és 53 ország csatlakozott hozzá. Magyarország idén március 17-én adta át ratifikációs okmányát az UNESCO főigazgatójának.

A kormányközi bizottság feladata, hogy kidolgozza azokat az irányelveket, amelyek alapján az országok előterjeszhetik a megóvni kívánt tradicionális értékeket. A bizottság egyben jelöli is ezeket a nemzetközi listára – olvasható a Külügyminisztérium közleményében.
hirdetés