Hazatérnek a Rippl-Rónai dísztányérok

Rekordáron, mintegy 34 millió forintért kelt el négy Rippl-Rónai József által tervezett dísztányér a Christie’s aukciós ház június 21-én rendezett árverésén. A minden idők legdrágábban eladott kerámiáiért az Ernst galérián kívül három világhírű külföldi múzeum is versenyben volt.

Csenkey Éva, a Magyar Iparművészeti Múzeum kerámiaosztályának vezetője megerősítette, a négy tál rendkívüli művészeti értékkel bír. Rippl-Rónai József ugyanis nagyon kevés porcelánttervet készített, és még az elkészült daraboknak is nyoma veszett az Andrássy kastélyból 1919-ben. A most előkerült tányérok közül rendkívül értékes, mivel prototípusok, így fontos adalékul szolgálnak a zsolnay és Rippl-Rónai kutatásokhoz. A másik két darab pedig azért jelentős, mert korábban a Janus Pannonius Múzeum tulajdonát képezték. Az Ernst Galéria számára ezért volt fontos, hogy a négy dísztál együtt maradjon.

A kalapács alá került műtárgyak egy híres svájci magángyűjteményből keültek az aukcióra. A londoni árverésen az Ernst galéria minden egyes darabért komoly harcot vívott a külföldi múzeumokkal. A magas leütési árak pedig azt bizonyítják, hogy Ripp-Rónai elfoglalta méltó helyét a világ műkereskedelmének élvonalában.
hirdetés