Házhoz hozzák a nagyvilágot Nyíregyházán

Dél-afrikai kórus először vesz részt a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon; képünkön a Stellenbosch Egyetemi Kórus
Dél-afrikai kórus először vesz részt a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon; képünkön a Stellenbosch Egyetemi Kórus - © Fotó: Magánarchívum
Nyíregyháza – Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált.

A kórusmuzsikát és a zenei csemegéket szerető embereknek érdemes elővenniük a naptárjukat, hogy bejegyezhessék abba, ezen a héten milyen koncerteken is szeretnének részt venni. Augusztus 15-én, vagyis szerda este ugyanis egy jótékonysági koncerttel megkezdődik az augusztus 21-éig tartó XII. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus.

Bízom abban, hogy a fesztivál öt-hat napja ünnep lesz úgy az itt élőknek, mint a fesztiválra érkező kórusok tagjainak.” Szabó Dénes

Jótékonykodással kezdődik

– A római katolikus templomban 20 órakor kezdődő hangverseny tulajdonképpen a karvezetői mesterkurzus nyitó hangversenye. A Nyíregyházi Cantemus Kórus és a Nyíregyházi Rotary Club közösen szervezi ezt a koncertet a Jósa András Kórház geriátriai osztálya javára, és a Cantemus kórusai szerepelnek. Mivel jótékonykodásról van szó, támogatói jeggyel lehet megtekinteni a hangversenyt – mondta el érdeklődésünkre Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Cantemus Kórus­intézmény igazgatója, a fesztivál igazgatója, aki felidézte a kezdeteket is.

Népszerű a mesterkurzus is

– A Cantemus Gyermekkórus és a Pro Musica Leánykar oly sok külföldi és hazai fesztiválon vett már részt, hogy felvetődött a gondolat: Nyíregyháza kultúrát szerető közönsége is megérdemelne egy nemzetközi fesztivált. Az ötletet tett követte, s az idén immár a tizenkettedik alkalommal rendezhetjük meg a fesztivált és kísérő rendezvényét, a karvezetői mesterkurzust a Kodály Zoltán Általános Iskolában. A mesterkurzus ötletét még Sumio Gotoda vetette fel jó húsz évvel ezelőtt, hiszen szerette volna, hogy hazájában, Japánban is minél több jól képzett zenei szakember legyen.

– A mesterkurzus népszerűsége az elmúlt években semmit sem csökkent, a mostani kurzusra is 27-en jelentkeztek. Jönnek érdeklődők többek között Svédországból, Törökországból, Japánból, Franciaországból, Németországból. A mesterkurzus résztvevői augusztus 21-én, kedden a záró hangversenyen mutathatják meg, mi mindent tanultak az előző napokban, ugyanis mindenki el fog vezényelni egy művet. Érdemes megfigyelni, hogy az egyes karnagyok személyisége hogyan is tükröződik vissza a kórusról.

Több ezer ember ajkán

A fesztiváligazgató kiemelte még a gálakoncertet is, amelyet az elmúlt évtizedek hagyományainak megfelelően a Continental Arénában rendeznek meg augusztus 20-án 19.30 órától. Szép hagyomány már az is, hogy a közönség együtt énekeli az összkarral Szörényi-Bródy szerzeményét, A felkelt a mi napunk című dalt, amely szinte himnuszként zeng több ezer ember ajkán államalapításunk ünnepnapján.

– MML –


Mindenkinek felelőssége

– Az elmúlt fesztiválok bebizonyították, s úgy gondolom, az idén is így lesz, hogy Nyíregyháza és a megye kultúrát szerető lakosai a fesztivál részesévé válnak. A Cantemus Fesztivál jó lehetőség arra, hogy a távoli kontinensek kultúrái is házhoz jöjjenek. Bízom abban, hogy a fesztivál öt-hat napja ünnep lesz úgy az itt élőknek, mint a fesztiválra érkező kórusok tagjainak. Valamennyiünkön múlik, hogy a külföldiek számára kimondhatatlan nevű Nyíregyházáról – amely egyébként a térképen is alig látható –, milyen élményekkel utaznak majd haza az énekkarok – mondta Szabó Dénes
hirdetés