Nagyvilág

2012.12.03. 11:38

Világvége pánik Oroszországban

Országszerte rettegnek az emberek attól, hogy december 21-én bekövetkezik a világvége. Van, ahol már nem lehet gyertyát kapni.

Országszerte rettegnek az emberek attól, hogy december 21-én bekövetkezik a világvége. Van, ahol már nem lehet gyertyát kapni. Oroszország több pontján félnek a világvégétől, vannak akik már kerozinnal is feltankoltak. Sőt, a kínai határhoz közeli egyik börtönben a női elítéltek azt állítják, hogy „kollektív tömegpszichózisban” volt részük, az őröknek pedig papot kellett hívniuk, hogy lenyugodjanak.

Moszkvától északra, egy gyárvárosban alapvető élelmiszereket, gyufát, kerozint, cukrot és gyertyát gyűjtenek a lakók, Chelyabinsk városában pedig egy hatalmas maja árkádsort építettek.

Pedig múlt héten az orosz kormány hivatalosan is véget szeretett volna vetni a világvége pletykáknak. A kormányzat egyik minisztere pénteken úgy nyilatkozott a helyi tévében, hogy „jó rálátása van arra, mi történik a bolygón és nyugodt szívvel kijelentheti, hogy nem lesz világvége decemberben”. A politikus ugyanakkor azt is megfogalmazta, hogy az oroszok nagyon kiszolgáltatottak a természeti csapásokat illetően, gyakran előfordulhatnak hóviharok, tornádók, fennakadások a közlekedésben, a távfűtésben és vízellátásban.

Ezzel szinte egy időben az ortodox egyház vezetői, a Duma képviselői, orvosok, sőt egy szibériai dj is igyekezett meggyőzni a lakosságot arról, hogy kár aggódniuk. Egy hivatalos személy azt is felvetette, hogy elő kéne állítani azt, aki útjára indította a világvége pletykát.

Dr. Leonid Ogul, a Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja így fogalmazott: – Nem beszélhetünk folyton a világvégéről, és ezt orvosként mondom. Mindenki más idegrendszerrel rendelkezik és az efféle információra mindenki másként reagál. Egyeseket csak megnevettet, másokat megrémiszt és akadnak olyanok, akik még rosszabbul reagálnak – mondta.

Tikhon Irshenko tiszteletes tapasztalatai is hasonlóak. Miután a gornojei börtönben meglátogatta a világvégétől rettegő elítélteket, így vélekedett: – Közel két hónapja terjeng az elmélet a falak között, ami szerint decemberben eljön az apokalipszis. Az egyik ilyen esetben, amikor a rabok felsorakoztak, az egyikük azt képzelte, hogy a föld megnyílik és ez olyan pánikor keltett, hogy mindenki más irányba menekült. Az Újtestamentumot olvastam nekik, többször is, ami végül megnyugtatta a kedélyeket – számolt be a helyi sajtónak a tisztelets.

Ulan-Ude városában a lakók pánikszerűen vásárolnak, alapvető élelmiszereket, gyertyákat, üzemanyagot halmoznak fel, állítólag egy tibeti szerzetes tanácsára, akit Shambala Orákuluma néven ismernek. Omutninskben is hasonló a helyzet, a Moszkvától északra található városka gyertya és gyufakészletei is kiürülnek lassan a boltokból.

A fővárosban eközben egyre dühösebben emelnek szót a világvége hírekkel szemben, múlt héten a három fő tévéadót arra kérte a kormány, hogy álljanak le az ezzel a témakörrel foglalkozó műsorok vetítésével. – Nem nehéz észrevenni, mennyire jó üzlet a világvége – nyilatkozta a Mikhael Degtyaryov képviselő. – Csak figyeljék meg hány svindler próbálja meglovagolni ezt a hullámot, az álmágusoktól kezdve a csoda prófétákig – hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!