Hegyalján zengett a nemzet hangszere

Hegyalján zengett a nemzet hangszere
Mintegy száz tárogatós randevúzott az elmúlt hétvégén hegyalja kapujában.

Tizenharmadik alkalommal tartották meg a tárogatósok találkozóját a szerencsi Rákóczi várban. Nagy Csaba a program szülőatyja elmondta érdeklődésünkre, az elmúlt, közel másfél évtized azt mutatja, hogy tetten érhető a fejlődés, a hangszer egyre népszerűbbé vált, a fiatalabb korosztály is szívesen veszi kezébe, tanulja a Rákóczi korszakra jellemző dallamokat.

– Akik eljönnek a tárogatós találkozóra nagyon készülnek, viszont itt olyan információkat kapnak, amelyeket otthon a gyakorlások, illetve a fellépések alkalmával felhasználhatnak, segítik fejlődésüket. A kezdetekkor azt gondoltam, elég lesz kétévenként országos találkozót szervezni, világtalálkozót négyévente, de mint kiderült nem volt igazam, hozzáteszem, hála az égieknek – mondja Nagy Csaba. – A Szerencsre érkezettek az ország teljes területét lefedik, sőt – legnagyobb örömömre – itt van egy idős bácsi és fiatal tanítványa Erdélyből is.

Pénzhiánnyal küzdenek

A háromnapos programon Rónavölgyi Endréné szerencsi polgármester köszöntötte a vendégeket. Megjegyezte, külön öröm számára, hogy az immár határokon túl is jól ismert találkozónak a város adhat otthont, a történelmi falak történelmi korokat idéznek. A tárogatósok persze nem ragadtak le a várban, reggelente kuruc dallamok ereszkedtek le az Árpád-hegyről, majd a Regéci vár zengett a verbunkosoktól, harci zenétől.

A csoport eddig szinte minden alkalommal ellátogatott Kassára, most nem, annak ellenére, hogy II. Rákóczi Ferenchez duplán kötődik esemény ebben az évben. Egyrészt születésének háromszázharmincadik, másrészt kassai újratemetésének századik évfordulóját ünnepeljük. – Meglehetősen költséges egy ilyen út megszervezése és lebonyolítása, sajnos a pénzhiány most nem engedte ezt a kirándulást, a Mecénástól sem kaptunk egy fillért sem – mondja Nagy Csaba. – Pályázataink negatív eredményt hoztak, a semmiből nagyon nehéz előteremteni a forrásokat. Nem véletlenül választottuk a Regéci várat az egyik koncert helyszínéül, közel van Kassához, talán elértek a dallamok a fejedelem sírhelyéhez.

Koncert a városházán

Bár a találkozó szombaton délután befejeződött, néhány tárogatós – saját költségén – mégis elutazott a Felvidéki városba, nyomon követtük őket. Kassa Városházának erkélyén csendültek fel a tárogató dallamai, nem sok idő kellett ahhoz, hogy érdeklődők lepjék el az épület és a Nemzeti Színház közötti területet. Persze mint mindig, most sem maradhattak el a zavaró körülmények.

Mint azt a helyszínen elmondták, a koncerttel egy időben népzenei találkozót tartottak a színházban, viszont a tárogatós előadás idejére a színház elé telepítették a műsorokat, így több esetben elnyomták a kuruc hangszer zenéjét. Este azonban már semmi nem zavarta meg a Rodostói házban lebonyolított fellépést, II. Rákóczi Ferenc tavasszal felavatott szobra előtt csendültek fel a fejedelem korát idéző dallamok.
hirdetés