Hegyaljára látogattak a kézitusa művészei

Hegyaljára látogattak a kézitusa művészei
A harcművészet egyik jeles személyisége, az abaújszántói Szoboszali Lajos két danos mester számos településen tart edzéseket megyénkben. A sportág népszerűsítésének céljából hegyaljai bemutatóra hívta meg a Magyar Honvédség egyik, közelharccal foglalkozó csoportját.

– Régi a kapcsolatom Zöllei Zoltánnal a budapesti team vezetőjével, aki szakértője a közelharcnak – sorolja Szoboszlai Lajos. Közreműködése mellett szeretnénk magvalósítani a későbbiekben harcművészeti táborokat nem csak Abaújszántón, Mádon is. A közelharc népszerűsítését kiterjesztenénk, nem csak a civil érdeklődőket vonnánk be, edzéseinken szakmai tanácsokat adnánk például a polgárőröknek, rendőröknek, túl a gyakorlati képzéseken – mondta a mester lapunknak Abaújszántón.

Szeretik Hegyalját

Zöllei Zoltán alezredes, a Magyar Honvédség közelharc kézitusa szakértője és vizsgaelnöke már a mádi bemutatón állt rendelkezésünkre. Bemutatkozásakor elmondja, a honvédség berkein belül összeállított szakanyagért, és ennek az oktatóképzéséért felelős, egy doktori disszertációt követően. – Az Észak-Magyarországi Harcművészek Szövetségén belül több találkozót bonyolítottunk le Tokajban a régió megyéinek legkiválóbb harcművészeinek részvételével, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. Innen a kapcsolat Szoboszlai Lajossal. Később gyermekeket hoztam vízi túrára, a borok fővárosa mindig útba esett, a pátriát a katonai hallgatók is megszerették – sorolja az alezredes. – Nem titok, Szoboszlai Lajos azért csábított bennünket most ide, mert létezik egy projekt, ami a küzdősportok, harcművészetek rendszerére épül. Nem szívesen használom az önvédelmet mint kifejezést, elég baj az, ha egy katonának önmagát kell megvédenie. Kooperálunk a társtestületekkel és – a feladatokból fakadóan – programozzuk át magunkat. Mi nem hétköznapi, szokványos dolgokat ismerünk, mutatunk be. A Tokaj-hegyaljai környezet minden szempontból alkalmas arra, hogy akár nemzetközi táborokat valósítsunk meg, értem ezalatt a földrajzi adottságokat is. Szeretnénk idecsábítani azokat a fiatalokat, fegyveres testületekkel szimpatizáns kollégákat, akik az állampolgárok jogait védik, mindezt politikától mentesen. A csoportnak már van rutinja abban, miként kell egy ilyen tábort megszervezni – mondta Zöllei Zoltán – a mádi bemutató egyfajta kedvcsináló.

Különbségek

A közelharc és a katonai kézitusa között alapvető a különbség, adott felvilágosítást Zöllei Zoltán. Közelharcnak számít, amikor gránátot dobunk egy harckocsi alá, vagy lőfegyverrel pufogtatunk száz méteres körzeten belül. Viszont ha a lőfegyvert hidegfegyverként használjuk – elfogy a lőszer, és puskatussal hadakozunk pl. – az már kézitusának számít. A csoport nem tette le a voksát egyik harcművészeti ág mellett sem, ezek rendszerét használjuk. Arra a kérdésre, hogy a rendőrség által készített, de televízióban is bemutatott dokumentumfilmen látható, fekete sí maszkot viselő kommandós esetleg ebből a csoportból származik-e, Zöllei Zoltán megjegyzi, nem elképzelhetetlen, de az sincs kizárva, hogy a tanítványaik.

SFL

 
hirdetés