„Hegyi kísértetet” fényképeztek Kárpátalján

„Hegyi kísértetet” fényképeztek Kárpátalján
© Fotó: karpataljalap.net
Kárpátalja – A kárpátaljai Kőhavas (Petrosz, 2020 m) hegy megmászása közben egy Kalusból érkezett turista kapta lencsevégre a Brocken-hegyi kísértet nevű jelenséget.

Ez egy ismert légköroptikai jelenség, amelyet először 1780-ban a németországi Harz-hegység egyik csúcsánál tapasztaltak és írtak le. A jelenség neve Brocken-hegyi kísértet. Az alacsonyan álló nap rávetíti az árnyékot a megfelelő magasságban lebegő felhő vagy sűrű köd felszínére.

Általában hegycsúcsokról és magas hegygerincekről lehet megfigyelni, de kivételes esetben tornyokról is látható. A jelenség elnevezésében azért szerepel a kísértet szó, mert ha a felhő vagy köd mozog, akkor mozogni látszik, és az erősen megnyúlt, hosszú végtagú alak valóban kísérteties hatást kelt.

A fényképeket és a videofelvételt az egyik közösségi oldalon tette közé az Ivano-Frankivszk megyéből érkezett turista.

Ha a páracseppek átmérője nem haladja meg a 10-20 mikrométert, akkor figyelhetjük meg a színes glóriát, amely a fejünk-testünk árnyéka körül alakul ki. A fény megtörik a mikroszkopikus cseppeken, visszatükröződik és interferálódik. A színes gyűrűket ezek a hatások együttesen hozzák létre – írja a Kárpátalja.

– Palkó István –
hirdetés