Helyet cserél a parkolósáv és a kerékpársáv az Andrássy úton

Budapest, 2012. április 15., vasárnap (MTI) – Hétfőn indul a budapesti Andrássy úton az a forgalmi rend átalakítás, amelynek során “helyet cserél” a parkolósáv és a kerékpársáv az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vasárnap az MTI-vel.

Az intézkedés célja a forgalombiztonság és a kerékpáros közlekedés feltételeinek javítása.
Az április 16-án, hétfőn induló munkálatokat több szakaszban végzi és várhatóan május 13-án, vasárnap fejezi be a BKK.
A közlemény szerint a kerékpársáv jelenlegi kialakítása sok jogos kritikát kapott mind az autósok, mind a kerékpárosok részéről.
Az új forgalmi rend célja, hogy a jobbra kanyarodó autók és biciklisek többé ne veszélyeztessék egymást, továbbá a kerékpáros közlekedést ne akadályozzák parkoló vagy rakodó autók, ne kerüljön kuka rendszeresen a kerékpársávra és a parkoló autókból kiszállók is nagyobb biztonságban legyenek.
A kerékpársáv és a parkolósáv közé egy ajtónyitásnyi biztonsági sáv kerül, hogy a váratlanul kinyíló ajtók ne okozzanak balesetet.
Az önálló jobbra kanyarodó sávval ellátott kereszteződésekben a kerékpársáv a jobbra kanyarodó és az egyenes forgalmi sáv közé kerül, így a jobbra kanyarodó autók először a besorolási szabályok szerint keresztezik a kerékpársávot, és csak utána kanyarodnak jobbra.
Változik a lámpák beállítása is. Ma több csomópontban a kerékpárosok és a gépjárművek felváltva kapnak zöld jelzést. Ez a működési elv megszűnik, ezentúl az Andrássy úton az egy irányba haladó járművek egyszerre kapnak zöldet, és megszűnnek az önálló kerékpáros jelzőlámpák.
A teljes szakaszon új aszfaltot kap a parkolósáv és a kerékpársáv, és az utóbbit piros színnel is kiemelik. A piros színű bevonat a forgalombiztonságot szolgálja, számos európai példa alapján, alkalmazását a BKK más helyszíneken is tervezi.
A beruházás első szakaszában, április 16-tól 22-ig az Oktogon és a Nagymező utca között az Erzsébet tér irányában, a második szakaszban, április 23-tól 29-ig a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, szintén az Erzsébet tér irányában zajlanak a munkák.
A harmadik fázisban, május 2-ától 7-éig a Bajcsy-Zsilinszky út és az Nagymező utca között, míg a negyedik fázisban, május 8-tól 13-ig a Nagymező utca és az Oktogon között a Hősök tere irányában dolgoznak majd a BKK Közút munkatársai.
Az érintett szakaszokon tilos lesz a parkolás a munkavégzés idején.
A kivitelezési munkákat a BKK Közút saját kapacitásaival végzi el.

-MTI-
hirdetés