Helyettes államtitkár: felgyorsul a rezidensösztöndíjak kifizetése

Budapest – Egy új informatikai rendszernek köszönhetően felgyorsul a rezidensek ösztöndíjának kifizetése – jelentette be az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Mészáros János elmondta, május 1-jétől egy elektronikus felületen lejelenthetik a rezidensek az adott hónap képzési tervét és teljesítését, majd ez alapján kapják meg a következő hónapban az ösztöndíjukat. A helyettes államtitkár hozzátette: ezzel jelentősen felgyorsul a korábban 3-6 hónapot is csúszó ösztöndíjak kifizetése.

Jelezte, az eddigi jelentési rendszer körülményes volt, a kórházban eltöltött képzési időt igazoltatni kellett az egyetemmel, a kórházzal és az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központtal (ENKK), majd ezek után fizették ki az ösztöndíjat.

Ellenőrzés továbbra is lesz – ezt már Páva Hanna, az ENKK elnöke mondta a sajtótájékoztatón, hozzátéve azonban, hogy a jelentés elkészítése alapvetően önbevallás alapján történik. Az ENKK minden rezidensi ösztöndíjban résztvevőt értesített az új elektronikai lehetőségről, amelyben a szakorvosjelölt egy egyedi azonosítót kap.

Páva Hanna ugyanakkor hangsúlyozta: azt, hogy valóban eltöltötte-e a megfelelő időt a rezidens az adott kórházban, utólag ellenőrizni fogják és az adatokat összevetik a képzőhelytől kapott adatokkal. Ha eltérés mutatkozik, a kifizetett ösztöndíjból a nem jogos részt vissza kell fizetnie a rezidensnek.

A rendszerbe a jelentkezés opcionális, nem automatikus, azt az adott szakorvosjelöltnek kérnie kell, de dönthet úgy is, hogy a hagyományos, “régi” rendszerben szeretné képzési idejét jelenteni – tette hozzá az ENKK elnöke.

Sipka Balázs, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke arról beszélt, örömmel vették, hogy ezzel az informatikai lehetőséggel felgyorsul az ösztöndíjak kifizetése, a csúszást korábban már jelezték az államtitkárságnak.

Idén az ösztöndíjprogramba 917-en jelentkeztek, így velük együtt háromezer fölé emelkedett azok száma, akik valamilyen jövedelem-kiegészítésben részesülnek. Magyarországon összesen 4150-en vannak szakorvosjelölti státuszban.

– MTI –
hirdetés