Helyi értékekkel teszik vonzóbbá a megyét

A szabolcsi földvár látványrajza
A szabolcsi földvár látványrajza - © Illusztráció: YouTube
Nyíregyháza – Újabb nyertes TOP-os pályázatnak köszönhetően a megyei önkormányzat 827 millió forintos támogatásból valósíthatja meg az Itthon, együtt, közösen Szabolcs-Szatmár-Beregben című projektjének kitűzött céljait. A program részeként a helyi közösségek aktivizálásával, a települési értékekre fókuszálva szeretnék vonzóbbá tenni a megyét.


– A projekt Szabolcs-Szatmár-Bereg egészére hatással lehet, azonban a demográfiai, a gazdasági és társadalmi jellemzőket, az infrastruktúrát, a kulturális lehetőségeket, a szociális ellátást és a korszerűsítéseket figyelembe véve húsz településen összpontosulnak a fejlesztések – mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Seszták Oszkár. A megyei közgyűlés elnöke hozzátette: a kiválasztásnál fontos szempont volt, hogy városok és falvak egyaránt részt vegyenek a programban. A legkisebb település a 367 lélekszámú Szabolcs, míg a legnagyobb a 17 ezres Kisvárda.

– A fejlesztések alapját a megyei és helyi értékek adják, így ezek megismertetése és továbbiak feltárása elengedhetetlen. Ennek érdekében együttműködünk Szabolcs-Szatmár-Bereg kulturális, turisztikai és közösségekkel foglalkozó intézményeivel, civil és gazdasági szervezeteivel. Többek között értéktár- és közösségklubokat alakítunk, helytörténeti ismeretek átadásával, bővítésével kapcsolatos eseményeket, ismeretterjesztő előadásokat szervezünk, értékutakat hozunk létre. Igyekszünk a Magyar falu és más, kiemelten fontos programokkal összhangban megvalósítani a tevékenységeinket – sorolta az elnök. Mint azt Seszták Oszkár megjegyezte: a 2022-ig tartó projektnek van egy ikertestvére, annak is 827 millió forint a forrás­összege. A program célrendszere ugyanaz, a megvalósítói azonban különböző önkormányzati társulások.

KM
hirdetés