Helykeresés, cserebere, tanácsnok

Folytatólagos ülésre gyűltek össze csütörtökön a debreceni önkormányzat képviselői. Az ilyenkor szokásos menetrend szerint megszavazták az illetményeket, az állandó bizottságokat, a településrészi önkormányzatot.

Parázs vita nem volt, egyedül a tanácsnokok okoztak némi értetlenséget. A frakcióegyeztetésen ugyanis még nem volt szó ennek a posztnak a betöltéséről, amint azt Bazsa György, szocialista frakcióvezető meg is említette, a csütörtöki közgyűlésen viszont már igen.

Ennek betöltésére a polgármester javasolhat személyeket, de a közgyűlésnek kell jóváhagynia. (A közgyűlés előtt egyébként Papp László, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Turi Gábor – volt külügyi és kulturális alpolgármester – külügyi tanácsnok lesz. Ugyanott hangzott el továbbá, hogy a polgári értékrendet képviselő politikai erők összefogásaként, a hagyományokra építve, megállapodást kötött egymással a Fidesz és az MDF.)

A bizottsági helyek elosztásának vitájában többen felszólaltak, Karácsonyi György, a Városvédők-Lokálpatrióták delegáltjának például első képviselői megszólalása is ehhez kapcsolódott. Ő a környezetvédelmi bizottságban kapott helyet, de azt szeretné elcserélni a városfejlesztési grémium egyik helyével. Kósa Lajos közölte: önmagában véve egy ilyen csereberés javaslattal csak akkor lehet foglalkozni, ha megnevezi azt, akinek a helyére akar menni.

Újabb ajánlat az államnak

A közgyűlés végül elfogadta az előterjesztést azzal a kiegészítéssel, hogy Turi Gábort, mivel nem folytatja az alpolgármesteri munkáját, három havi illetményének megfelelő végkielégítés, 1,6 millió forint illeti meg. A képviselők illetményének tárgyalásakor Karácsonyi György bejelentette: ő a tiszteletdíjának 10 százalékát egy alapítványnak ajánlja fel, s erre buzdította a többieket is. (Halk morajlás jelezte: nem aratott nagy sikert az ötlet.) A tiszteletdíj mértéke 95 ezer 680 forint, ami csak az alapdíj.

Döntöttek arról is, hogy a város pályázatot ír ki a tulajdonában lévő ingatlanok értékesítésére a fedett uszoda építéséhez kapcsolódóan, hiszen mint Kósa Lajos expozéjából kiderült: Az állam egy éve nem válaszolt az értékesítéssel kapcsolatos, városi ajánlatokra. Közben pedig felépült az uszoda, ami értékesebb, mint az állami tulajdonban lévő, s az önkormányzat által „ellakott” telek, ezért most újra ajánlatot tesz az önkormányzat az ingatlancserékre.

Díjak, tisztelettel

Sem a vitában, sem a határozat-hozatalban nem vett részt Kósa Lajos, amikor a képviselő-testület tagjai csütörtökön a polgármesteri illetményeket vették napirendre. Így Pajna Zoltán vezette elő a havi 552 ezer forintról szóló előterjesztést, amit a közgyűlés elfogadott. Az alpolgármesterek 542 ezer forintot kapnak majd havonta, a képviselői tiszteletdíj mértéke pedig 95 ezer 680 forint – ez az alapdíj.
hirdetés